blog | werkgroep caraïbische letteren

SVJ: Geschil Radio 10 en journalist kan worden bijgelegd

Het geschil tussen de directie van Radio 10 en journalist Orfeo Friperson kan nog worden bijgelegd. Het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), onder leiding van Carla Boetius, heeft gesprekken gevoerd met directeur Werner Duttenhofer jr. en de verslaggever. Ook de redactie van Radio 10 heeft zaterdag in een vergadering een lans gebroken voor de collega. Ook dit feit, heeft gemaakt dat de directeur heeft aangegeven, opnieuw over deze case te willen praten met de journalist, zegt de SVJ in een verklaring.  


Het SVJ-bestuur heeft zich omstandig laten informeren door beide partijen. Geconcludeerd wordt dat er hier sprake is van een communicatiecrisis. De directie van het radiostation stelt zich wel op het standpunt dat er nog ruimte is om te praten. Het ontslag is al aangemeld bij Arbeidsinspectie die dit zal moeten toetsen. Duttenhofer stelde in eerste instantie dat Friperson ontslag in aangezegd, omdat hij de regels van het bedrijf heeft overtreden. Hij zou voor SRS verslag hebben gedaan van de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein op 17 februari. 

Friperson staat open voor een gesprek. Hij stelt tegenover het SVJ-bestuur dat hij wel enkele condities heeft. Indien de directie contact met hem opneemt, zal hij deze voorleggen. De journalist, die 13 jaar verbonden is aan het radiostation, laat optekenen nog steeds trots te zijn, om een Radio 10’er te zijn. Hij blijft er echter bij geen verslag te hebben gedaan voor de SRS en is ook niet content met de wijze waarop deze zaak is afgehandeld.
De SVJ heeft aangeboden als bemiddelaar te willen optreden in deze kwestie. Het wachten is nu op de toetsing door de Arbeidsinspectie. Het SVJ-bestuur betreurt het dat deze kwestie zo is opgeblazen in de media. Het is voor beide partijen schadelijk en maakt de weg naar elkaar toe moeilijker. Echter is het bestuur ervan overtuigd dat de mogelijkheid nog bestaat, dat deze kwestie in der minne wordt geschikt waardoor Friperson weer terug kan naar zijn werkplek. 

[van Starnieuws, 27 februari 2020]

on 27.02.2020 at 22:27
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter