blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Suriname’s Bauxite Industry 1898-2009

Suriname’s Bauxite Industry 1898-2009 and the Brokopondo Agreement is de nieuwste VACO-uitgave, een uitwerking van een proefschrift van de heer dr. Harold R. Pollack (†2013). Het boekwerk beslaat de tijdsperiode 1898 (toen het eerste rapport uitkwam dat er bauxiet in Suriname was gevonden) tot en met 2009 (het jaar waarin BHPBilliton besloot weg te gaan uit Suriname).

bauxiet

Het boek geeft een schets van de verandering van plantage-economie naar mijnbouw-economie. De wetgeving en prijsontwikkeling rond de aluminiumindustrie worden behandeld alsook het effect van de wereldoorlogen. Ook het Brokopondo Plan en de resulterende Brokopondo-overeenkomst –die beiden in hun volledigheid zijn opgenomen- worden uitgebreid toegelicht evenals de recessie die in de jaren tachtig van grote invloed was op de totale aluminium-industrie. In het licht van het vertrek van de bedrijven BHP Billiton en Suralco behandelt dit boekwerk een zeer actueel onderwerp. Het bevat talloze historische feitelijkheden die van onschatbare waarde zijn. Feitelijke informatie die nuttig ingezet kan worden in het kader van de huidige ontwikkelingen rond het vertrek van Suralco en de issues rond de Brokopondo-overeenkomst. Maar ook informatie inzake de huidige operaties en overgebleven bauxietreserves die van belang zijn om bewaard te worden voor nieuwe toekomstige initiatieven.

 

bauxiet3

Harold Pollack studeerde als geoloog af aan de Universiteit van Leiden, Nederland. Hij bestudeerde de Bakhuis deposits in detail en presenteerde de resultaten op verschillende internationale meetings. Hij werkte voor het Bauxiet Instituut Suriname en werd later Minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Vanwege zijn grote kennis ontving hij in 2006 een grant van Suralco en BHPBilliton om een boek te schrijven over de bauxietindustrie. Hij kreeg toegang tot grote archieven (o.a. van het Alcoa hoofdkantoor, Western Pennsylvania Historical Society in Pittsburgh en het Algemeen Rijksarchief in Den Haag) om gegevens te vergaren. Toen Pollack in 2013 overleed, nam professor Theo E. Wong het op zich om het werk alsnog te redigeren vanwege het unieke overzicht dat het biedt over de geschiedenis van de bauxietindustrie in Suriname en de Brokopondo-overeenkomst. Pollack ontving postuum van de Anton de Kom Universiteit een eredoctoraat.

bauxiet2

372 pagina’s | 154 x 230 mm | Linnen hardcover met ingelegde foto | Met foto’s, tekeningen, tabellen en index | Engelstalig

Prijs: SRD 199,00

Voor meer informatie kunt u contact maken met onze afdeling boekhandel via telefoonnummer (+597) 472545 of vaco@interfundgroup.com.

on 12.04.2016 at 15:29
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter