blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname verliest dynamische cultuurnestor in Elfriede Baarn

Paramaribo – “We hebben iemand verloren die door had dat cultuur dynamisch moet zijn. Je moet ermee bezig blijven en het inhoud geven.” Zo uitte Fred Fitz-James, contactpersoon van Naks in Nederland, zich bij het heengaan van Elfriede Baarn-Dijsteel.

Fitz-James prees het levenswerk dat is verzet door de cultuurnestor. Baarn-Dijksteel overleed gistermorgen op 62-jarige leeftijd in het bijzijn van haar familie. “Geheel overeenkomstig haar laatste wens”, zegt een familielid aan dWT. Clifton Braam, pr-man van Naks, geeft aan dat het overlijden van Baarn-Dijksteel een enorm verlies is voor de familie Baarn en ook voor Naks. “Hoewel we het hadden verwacht, is het toch een hele slag. Gisteravond nog zaten wij de documentaire die we van haar maken even door te nemen, omdat ze graag een deel ervan zou willen zien. En kijk wat ons vandaag overkomt”, verwoordt Braam zijn verdriet.

Volgens Braam verliest de gemeenschap iemand die enorm veel heeft verzet op het gebied van cultuur, vormings- en vrouwenwerk. “Naks verliest een gedreven voorzitter, een strateeg in denken en handelen.” Aanstaande woensdag zou de organisatie een dienst opdragen aan de familie en Baarn-Dijksteel zelf om kracht te putten voor herstel. “We wachten nu even af wat de familie zelf zal doen. Vanuit Naks gaan wij natuurlijk invulling geven aan de singi neti, maar wanneer dat zal geschieden hangt af van de familie.”

Vanaf morgen is er een condoleanceregister op het Naks-secretariaat. Eenieder die medeleven wil betuigen kan van tien uur ‘s morgens tot zes uur ‘s middags het register ondertekenen. De afdeling Cultuur van het Minov belegde twee weken geleden een bemoedigingsdienst voor het herstel van Baarn-Dijksteel en om medeleven met de familie te tonen. Stanley Sidoel, hoofd van die afdeling, is zeer verdrietig.

Hij kan zijn gevoelens moeilijk uiten en volstaat met: “Het komt hard aan en ik ga nu even afstemmen met de familie om te kijken wat Cultuur verder samen met Naks zal doen.” Ook in Rotterdam werd afgelopen week een ‘Grani gi Krakti’ gehouden voor Baarn-Dijksteel, georganiseerd door Nansie Media Networking en De Kotomisie Shop. Fred Fitz-James, vindt het heengaan van de cultuurnestor niet alleen een aderlating voor Suriname, maar absoluut ook voor Nederland. “Ze was zodra ze in Nederland was, bezig met gesprekken met diverse cultuurgroepen.

Ze gaf hen bagage mee om de Afro-Surinaamse cultuur hoog te houden en het verder te ontwikkelen”. Baarn-Dijksteel was al geruime tijd ernstig ziek als gevolg van leverkanker, die in november bij haar was geconstateerd. Toen was de ziekte helaas in een vergevorderd stadium. Desondanks bleef de familie hoop koesteren op herstel. “Wij blijven hopen, wij blijven bidden en wij blijven positief”, aldus haar echtgenoot Wilgo Baarn enkele dagen geleden tegenover dWT.

[overgenomen uit de Ware Tijd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter