blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Suriname verdient nauwelijks aan Nederlandse toerist

door Eric Mahabier

Den Haag – Suriname kan door meer Nederlandse toeristen te trekken flink wat aan hen verdienen. Deze groep vakantiegangers heeft in de eerste zes maanden van dit jaar in het buitenland ruim 3,5 miljard euro uitgegeven. Zo een 147.000 van hen gaven in de Verenigde Staten van Amerika in het tweede kwartaal samen 248 miljoen euro uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek dat deze informatie heeft gepubliceerd heeft over het Nederlandse toerisme naar Suriname geen exacte gegevens.

 

toerisme

Toeristen bij het zwembad van hotel Krasnapolsky. Foto © Michiel van Kempen

Toerismedeskundige Martin Panday vermoedt echter dat Suriname nauwelijks iets van het bovengenoemde bedrag heeft gezien. Hij zegt dat uit onderzoek van de Stichting Toerisme Suriname zeven jaar geleden blijkt dat de Nederlandse toerist gemiddeld twintig dagen in Suriname blijft en gemiddeld 40 euro per dag besteedt. Dat is per persoon 800 euro, waarin niet zijn meegerekend reis- en verblijfskosten. “Persoonlijk vermoed ik dat het bedrag dat toeristen uitgeven per dag nu op 50 euro ligt. Dus 1000 euro per bezoeker per dag.” [Hieruit blijkt dat Panday niet kan rekenen – red. CU.] De STS registreert jaarlijks ongeveer 88.000 aankomsten uit Nederland. [Dus 8,8 miljoen euro, circa 35 miljoen Surinaamse dollar.]

 

stagiaires12

Toeriste bij de Ireneval

Surinamers die van vakantie terugkomen uit Nederland vallen hier ook onder. Panday pleit ook voor gerichte toerismemarketing door Suriname. Hij zegt alle vertrouwen te hebben in minister Andy Rusland van Transport Communicatie en Toerisme en hoopt dat er gauw structuur wordt gebracht in de sector,en dat meer zal worden samengewerkt . Panday is wel bang dat met de prijsverhogende maatregelen de kamerprijzen omhoog zullen gaan. “We zijn al geen goedkope bestemming, dus laten we hopen dat dit niet gebeurt.”

[van Starnieuws, 22/09/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter