blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname participeert in World Culture Festival

Art of Living (AOL) Suriname participeert komend weekend aan het World Culture Festival (WCF) in New Delhi, India. Er doen ongeveer 3,5 miljoen personen uit 155 landen mee. Samen zullen zij met zang, dans, muziek, drama, yoga en meditatie, tonen dat de wereld ondanks de culturele diversiteit, één is.

 

world culturee festival

“Er is zoveel geweld in de wereld. Het is een uniek gebeuren om dan daar met zijn allen te mediteren voor wereldvrede”, vertelt AOL Suriname voorzitter Krishna Hussainali-Mathoera aan Starnieuws.

Het World Culture Festival wordt van 11 tot en met 13 maart gehouden in New Delhi, India.

Het driedaagse festival is ter gelegenheid van 35 jaar Art of Living Foundation (AOLF) van spirituele leider Sri Sri Ravi Shankar. Hij wil hiermee demonstreren dat ondanks alle verschillen in taal, cultuur, religie en allerlei barrières die mensen opwerpen, wereldburgers bij elkaar kunnen zijn in een harmonische sfeer. “Hiermee wil hij de wereld tonen dat het ook anders kan en op deze manier bijgedragen kan worden aan een betere wereld.” Suriname, ingedeeld in de Latijns-Amerikaanse groep voert een gezamenlijk zang-, dans- en toneelstuk op. Via internet zijn de stukken gedeeld en via skype is geoefend, geeft Mathoera aan.

Inventief en creatief
Mathoera die de delegatie van ongeveer 35 Surinamers leidt, zegt dat de leden inventief en creatief zijn geweest om hun deelname zelf te bekostigen. “Zij streven happiness na en willen deel zijn van dit unieke gebeuren om zo hun bijdrage te leveren. Het is een activiteit die je maar één keer in je leven meemaakt, en die voor altijd een indruk achterlaat.” Het festival begint vrijdagmiddag en wordt steeds in de avonduren gehouden. Speciaal voor het evenement is een podium van zeven hectare groot gebouwd, waar er simultaan activiteiten worden gehouden. Ongeveer 8000 muzikanten zullen optreden.

AOLF heeft om de tijdelijke constructie voor de activiteit in de rivierbedding van Jamuna een storm van kritiek en zelf een aanklacht tegen zich in India gekregen. Woensdag heeft het Indiase National Green Tribunal, beslist dat de activiteit kan doorgaan, na betaling van 800.000 Amerikaanse dollars. Deze ‘boete’ wordt gezien voor eventuele ecologische en milieuschade. Ook Indiase overheidsinstanties zijn beboet voor het verlenen van de toestemming om de activiteit te houden, zonder zich vooraf goed te laten informeren.

 

Global Leadership Forum
Naast het festival in de avonduren, wordt er zaterdag en zondag in de ochtenduren het Global Leadership Forum (GLF) gehouden. Dit staat onder leiding van WCF en World Forum for Ethics in Business. Twee dagen lang praten onder meer wereldleiders, politici en zakenpersonen over leiderschapsmodellen in het huidige globaliserende onderlinge afhankelijke, geopolitieke en economische landschap.

Mathoera spreekt op dit forum als parlementariër in de sessie over economische vooruitgang en duurzame ontwikkeling. Vanuit de Surinaamse invalshoek praat zij over het Alcoa/Suralco-rehabilitatie vraagstuk, schoon water, natuurbehoud en zal zij ook punten uit de regeringsverklaring aanhalen. Ook vicepresident Ashwin Adhin zal het GLF toespreken. Mathoera benadrukt dat de AOL Suriname delegatie los staat van het bezoek van Adhin.

Na terugkeer uit Delhi zal het jubileum jaar lokaal ook worden gevierd. “Wij staan voor een geweldloze en stressvrije samenleving en dragen dit uit door meditatie, yoga trainingen en satsangs.” De NGO zet zich ook in voor verschillende ‘sewa’, sociale projecten.

[van Starnieuws, 11 maart 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter