blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname pakt groots uit tijdens Carifesta XI

door Tascha Samuel

Paramaribo – Suriname mag rekenen op gasten uit minimaal 26 landen die zich formeel hebben opgegeven voor deelname aan Carifesta. Dat aantal kan oplopen tot meer dan dertig landen, maar wie zich aanmeldt nadat de programmering is afgesloten, zal genoegen moeten nemen met wat beschikbaar is.
NAKS voorzitter Siegmien Staphorts, is de managementleider van het Surinaams contingent. Ze gaf aan dat de jeugd heel erg betrokken is bij de uitvoering en presentaties op Carifesta. Foto © Irvin Ngariman
Dit gaf Ivan Graanoogst voorzitter van het Host Country Management Comité (HCMC) gisteren aan, in het Carifesta-hoofdkantoor, tijdens de eerste formele press briefing. Siegmien Staphorst, leidster van het Surinaams team, gaf aan dat Suriname niet alleen organiseert, maar ook zal meedoen met de reguliere segmenten en zelfs ook extra shows heeft gepland.
Grootse openingsact
Vanuit Suriname zal er dus veel gepresenteerd worden. Er zijn zeventien theaterproducties in de maak evenals twintig dansproducties die op diverse podia te zien zullen zijn. Het Surinaams team staat onder leiding van Staphorst, onderdirecteur Administratieve Diensten Cultuur Lucien Dubouis en musicus/cultuurkenner Kries Ramkelawan. Daarnaast is er een creatief artistiek team bestaande uit Dwight Warsokromo (theater en dans), Tolin Alexander (theatermaker, regisseur) en Tanuya Manicham (theater, dans en regisseur). Dit team bereidt een grootse openingsact voor.
Mega vuurwerkshow
Door het ontbreken van voldoende informatie over de artiesten die komen, kan Graanoogst pas over twee weken een tentatief programma presenteren. “Wat zeker is, is de opening en closing. Er wordt nu een spectaculaire mega vuurwerkshow gemaakt in China en wel op muziek die wij hebben opgestuurd. Daarvoor komen specialisten uit China.” [Bedoeld is: om het vuurwerk af te steken – red. CU] Om de kosten te drukken is daarvoor bij de Chinese gemeenschap naar sponsoring gezocht. Voor de openingsact worden ook een paar honderden kinderen getraind om middels ritmische gymnastiek een gymnastrade te doen. Die training geschiedt onder leiding van Cubaanse specialisten. “We willen dat jongeren de kans krijgen zich te profileren. Elke presentatie zal voor tenminste 35 procent uit jongeren bestaan”, licht Staphorst toe. Voor de opening van de Youth Village wordt nu met dj Chuckie gewerkt aan een knallende opening.
Denise Jannah en Raj Mohan
Knallende opening
Suriname heeft ook een groot kunstsamenwerkingsproject in petto. Er zal aandacht besteed worden aan de nalatenschap van Lieve Hugo en door Surinamers uit Nederland [wat dit betekent is onduidelijk – red. CU]. Terwijl er ook onderhandeld wordt om mensen als Denise Jannah, Ronald Snijder en Raj Mohan in het land te hebben voor het festival.
[uit de Ware Tijd, 13/07/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter