blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Suriname op vijf na armste land ter wereld

Suriname behoort tot de armste landen ter wereld. Slechts vijf landen gaan Suriname voor op de lijst van landen met grootste aantallen mensen die onder de armoedegrens leven.

Gambia staat met 48.4 % van de mensen die leven onder de armoedegrens op plaats 24 van de lijst. Foto © Michiel van Kempen

In Suriname levert 70 % mensen onder de internationale armoedegrens. Slechts vijf landen doen het slechter: Nigeria (ook 70 %), Sierra Leone (70.2 %), Madagaskar (70.7 %), Zimbabwe (72.3 %) en het al jaren door conflicten geteisterde Syrië (82.5 %). Zelfs landen die ‘traditioneel’ bekend staan als arme landen als Zuid-Soedan, Burundi, Guatemala, Haïti en Gambia doen het beter dan Suriname. Haïti staat met 58.5 % op de vijftiende plaats. Dit zijn cijfers van www.indexmundi.com.

Nu is zo’n ranking natuurlijk sterk afhankelijk van het soort berekening dat op de landen wordt losgelaten. Er is een ook lijst die de welvaart berekend op basis van het GPD, het Bruto Nationaal Product, de totale productie aan goederen en diensten dat een land voortbrengt, en dat dan omgeslagen per hoofd van de bevolking. Maar ook op die lijst neemt Suriname dezelfde positie in: vijf landen doen het slechter. Volgens cijfers van het IMF (International Monetary Fund) in zijn World Economic Outlook van april 2023 is het BNP van Suriname per persoon op jaarbasis $ 18.427. Vijf landen doen het slechter volgens deze berekening: St. Vincent and the Grenadines, Egypte, Moldova, Palau en Peru. Het laatste land sluit de rij met een BNP van $ 16.132 per jaar per persoon. De lijst wordt aangevoerd door Ierland met een BNP van $ 145.196. Op naar Dublin dus!

Een pub in Dublin. Ierland voert de lijst met hoogste BNP van alle landen aan. Foto © Michiel van Kempen.

MvK

on 12.08.2023 at 7:24
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter