blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname op doek

door Désirée Martis

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is zaterdag 21 januari een tentoonstelling geopend van de Rotterdamse kunstenaar Casper Hoogzaad. De tentoonstelling met als titel ‘Suriname’ verbeeldt de geheimzinnige wereld van exotische planten en vruchten uit het tropische bos van Suriname.

Casper Hoogzaad verbleef afgelopen jaren regelmatig in het regenwoud in Suriname op zoek naar planten, vruchten en zaden om te schilderen. “Suriname fascineert mij zo omdat het oerwoud er nog zo puur is. Ik heb hier zuiverheid gevonden. Ook de bewoners van het land inspireren mij.”

Milieuvriendelijk
Tijdens zijn zoektocht in de binnenlanden van Suriname sloot Hoogzaad vriendschappen met Inheemsen en Marrons. Van hen leerde hij veel over hun rijke plantenwereld. Hij vond daar ook nieuwe grondstoffen voor de verf, die hij zelf maakt. De grondstoffen die Hoogzaad gebruikt zijn niet schadelijk voor het milieu. Aan een basis van eitempera en pigmenten voegt de schilder kristallen en mineralen toe afkomstig uit het regenwoud. Zijn schilderijen krijgen daardoor een mysterieuze gloed.

Herinnering aan het oerwoud

‘Ik schilder een fictieve plantenwereld, die de werkelijkheid aanraakt’, zegt hij over zijn werk. “Mijn schilderijen zijn een tastbare herinnering aan het oerwoud. De realiteit van mijn werk is dat ik schilder met de grond waarop ik sta. Suriname zit in mijn verf. Suriname zit in mijn schilderij.”

Bij de expositie verschijnt ook het boek Suriname, met tekeningen en schilderijen van Casper Hoogzaad. (50 pagina’s, ISBN 978-90-813084-0-3). De tentoonstelling van Casper Hoogzaad in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam duurt tot en met 15 april 2012.

[RNW, 22 januari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter