blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname: Modern abstract ontwerp gekozen als nationaal slavernijmonument

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “Dit is buiten verwachting!” zegt een dolgelukkige Marianne Hiralal. Het ontwerp ‘Op zoek naar vrijheid; de drang naar vrijheid en rechtvaardigheid’, waar zij samen met de kunstenaars Johnny Belfor, George Struikelblok en het echtpaar Hans en Truus van Coevorden-Simons de afgelopen drie maanden haar krachten aan heeft gegeven, werd dinsdagavond als winnaar gekozen van de competitie ‘Ontwerp nationaal slavernijmonument’.

George Struikelblok, Marianne Hiralal, Johnny Belfor en Hans van Coevorden bij hun ontwerp van het nationaal slavernijmonument.

De bekendmaking van Freddy ‘Ted’ Heymans, voorzitter van de jury, ontlokte gejuich bij de winnaars. De groep koos niet voor een traditioneel standaard bekend monument, waar mensfiguren gelijk te herkennen zijn, maar voor een modern abstract ontwerp, dat rust op een driehoekig voetstuk, waarin een museum moet komen.

De Europeanen (Nederlanders) als onderdrukkers en de tot slaaf gemaakte Afrikanen zijn respectievelijk in de grijze en bruine driehoekige staanders uitgebeeld. Een felrode metalen staaf die op de bruine staander rust en door de grijze recht bovenuit stijgt, beeldt het succesvolle verzet van de onderdrukten aan, die de koloniale overheersing doorbreekt. Aan de muren van het driehoekige voetstuk, waarop het monument komt te staan, wordt de geschiedenis van de slavernij in reliëf afbeeldingen geportretteerd.

Hiralal: “Door de tijd waarin we nu leven – met de moderne technologie – kan kunst abstract en op een realistische manier worden weergegeven en ook nog multifunctioneel zijn. Vandaar dat we hebben gekozen voor een combinatie monument en een museum.” De groep vindt namelijk ook dat er nog te weinig educatie en informatie over het slavernijverleden naar de jeugd en de rest van de wereld toe is.

‘Tentoonstelling’

Het slavernijmonument komt in district Para. Johan Roozer, voorzitter van het nationaal comité herdenking slavernij en onderzoek naar de gevolgen van het slavernijverleden (NCS), zegt dat de plek is aangewezen door historici die speciaal voor het bepalen van de locatie zijn benaderd. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van zijn organisatie geweest als onderdeel van de herdenkingsactiviteiten van de afschaffing van slavernij op 1 juli. NCS is van plan om op die dag het monument te onthullen.

Het ontwerp dat Reinier Asmoredjo en John Djojo indiende.

Voor de competitie werd de Federatie van beeldende kunstenaars in Suriname (FVAS) aangetrokken. In de voorselectie zaten acht ontwerpen. De jury vond vijf waardig genoeg voor de finale, waarbij de deelnemers hun ontwerpen in maquettevorm moesten uitvoeren. De vier overige waren ‘Fri katibo’ (Reinier Asmoredjo en John Djojo), ‘Freedom’ (Rahied en Efzel Abdoel en Marvin Badal), ‘The Journey to Unite Suriname’ (Jhunrey en Perry Udenhout en Anand Binda) en ‘Un’ nom’ fergiti’ (Carlos Blaaker en George Struikelblok). De vijf ontwerpen worden vrijdag en zaterdag van vijf uur ‘s middags tot en met acht uur ‘s avonds tentoongesteld in G-Artblok.

[uit de Ware Tijd, 5 januari 2023]


Erwin de Vries – Ontwerp slavernijmonument Suriname, al vóór 2013 gemaakt. De Vries vervaardigde het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter