blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname krijgt audiovisuele opleiding van topniveau

door Donovan Mijnals

Paramaribo – Eddy Wijngaarde klinkt kalm, maar hij kan wel een gat in de lucht springen van vreugde. En de docenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) zijn geneigd dat voorbeeld te volgen. Door jarenlange lobby van de filmindustriepionier krijgt het Natin namelijk een studierichting Audiovisuele Productie. “Ik heb er lang aan gewerkt, sinds 2004 heb ik drie directeuren zien voorbijkomen”, merkt Wijngaarde op.

film

Vrijdag kreeg de directeur van The Back Lot dan eindelijk bericht dat het Twinningsproject is goedgekeurd. De Nederlandse partner is het Grafisch Lyceum van Rotterdam, waar zo’n vierduizend studenten staan ingeschreven. Het onderwijsinstituut heeft zich de laatste vijftien jaar beziggehouden met de ontwikkeling van de studierichting.

Door de hoge kwaliteitseisen waaraan de school moet voldoen in Europa, zijn de voordelen voor Suriname legio. Die eisen komen trouwens sterk overeen met de voorwaarden die de Caricom stelt. “We zijn de eerste audiovisuele opleiding in het Caribisch Gebied die voldoet aan de Caricom kwaliteitseisen”, zegt Wijngaarde trots.

eddy wijngaarde_Detailfoto

Eddy Wijngaarde

De opleiding duurt vier jaar en heeft een totaal andere opzet dan tot nu toe het geval is in het Surinaamse onderwijs. “Na elk jaar krijgen studenten een certificaat, dus je krijgt geen drop-outs meer.” De opleiding gaat al in november van start. Tot die tijd worden de docenten van het Natin klaargestoomd om de lessen adequaat te kunnen verzorgen. The Back Lot, met in haar kielzog een klankbord uit de Surinaamse filmsector, zal de opleiding blijven monitoren, terwijl de feitelijke uitvoering in handen van het Natin ligt. “Wat we hebben neergezet, komt de hele sector ten goede!”

 

[uit de Ware Tijd, 8 juni 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter