blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname krijgt 44 miljoen euro aan CO2-compensatie van Total

Suriname krijgt 44 miljoen euro van het Franse olie- en gasbedrijf Total. Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de CO2 die het bedrijf de komende jaren verwacht uit te stoten in het land.

Staatsolieraffinaderij, Dijkveld. Foto © Michiel van Kempen

Total is in Suriname onder meer van plan een aantal olievelden te exploiteren. Deze week maakte het bedrijf bekend dat proefboringen in de Sapakara South-put voor de Surinaamse kust succesvol zijn verlopen. Verwacht wordt dat begin 2025 de eerste olie uit deze put kan worden verkocht.

Het bedrag dat Total nu uittrekt voor de milieucompensatie is vastgelegd in een akkoord met minister Tjong-Ahin van Milieu. Hij sprak bij de ondertekening van een historisch moment. Het is voor het eerst dat Suriname dit soort ‘koolstofkredieten’ heeft verkocht.

Suriname zal het bedrag vooral gebruiken om bossen te beschermen, melden Surinaamse media. Het geld gaat naar verschillende instituten en organisaties die zich bezighouden met milieu en bosbeheer.

[Tekst van NOS.nl, 18 november 2021]


TULLOW VERTREKT UIT SURINAME, SUCCES VOOR TOTAL

PARAMARIBO – Tullow Oil heeft de regering aangegeven zich geheel terug te trekken uit de off shore activiteiten van Suriname. In oktober was de licentie voor Blok 62 teruggegeven, en toen al werd algehele terugtrekking overwogen. Nadat recent in Blok 47 de put Goliathberg-Voltzberg Noord (GVN) niets opleverde, besloot het bedrijf de stekker eruit te trekken en wordt per 31 december niet alleen Blok 47 teruggegeven maar ook Blok 54.

“Als gevolg van het GVN-resultaat heeft Tullow Oil de Surinaamse overheid aangegeven te hebben besloten niet over te gaan tot de volgende fase van Blok 47 en geeft Tullow de licentie terug per 31 december”, schrijft de maatschappij in een verklaring, waarin ook de opgave van Blok 54 wordt aangekondigd.

Tullow Oil is de operator in Blok 47 met een 50 procent aandeel, terwijl Pluspetrol (30 procent) en Ratio Suriname Limited Holding (20 procent) er ook belangen hebben. Tullow gaat zich concentreren op buurland Guyana, waar het winbare olie hoopt te vinden in de Kanuku Blok. De oliemaatschappij, die recent enkele financiële klappen te verwerken kreeg, kijkt uit naar partners om dat project te helpen financieren.

Goed nieuws

Goed nieuws kwam er enkele dagen geleden over Blok 58 waarin TotalEnergies als operator en Apache Corporation een belang van 50 procent belang. Apache meldt dinsdag dat de Sapakara South 1-boorput, zoals de eerste resultaten laten zien, commercieel goede productievooruitzichten heeft. TotalEnergies zegt dat dat het succesvolle tests voor stroming en daaropvolgende drukopbouw kon uitvoeren bij de exploratieput. Die bevat ongeveer dertig meter netto zware olie in een enkele zone.

“We zijn erg blij met de resultaten van de stromingstest. De gegevens die we hebben verzameld, bevestigen een oliereservoir van uitstekende kwaliteit, dat volgens ons zal dienen als basis voor een ontwikkelingsproject in Suriname”, aldus John J. Christmann IV, ceo en president van moederbedrijf APA. “De hoge doorlaatbaarheid van het oliehoudende zand en de dikke en constante kwaliteit wijzen op een sterke winningscapaciteit van de put en, belangrijker nog, hoge herstelfactoren.”

Bonboni

In de Bonboni-1-verkenningsput, de eerste exploratiebron in het noordelijke deel van Blok 58, was de vangst niet commercieel, maar gaf wel belangrijke aanwijzingen. Er is geboord in waterdiepten van bijna 2.000 meter. Deze put ligt ongeveer 45 kilometer van de ontdekkingen van Apache in de Maka-Kwaskwasi-Sapakara-Keskesi-lijn.  In de put zijn hoogwaardige, watervoerende reservoirs gevonden en zestien meter netto zwarte olie in een enkele zone. De vondst is echter commercieel niet aantrekkelijk. De put zal worden afgedicht en verlaten.

Tracey Henderson, senior vicepresident van de afdeling Exploration, zegt hierover: “De resultaten bij Bonboni breiden het beproefde petroleumsysteem uit tot de noordelijke grens van Blok 58, wat de aanwezigheid van hoogwaardig reservoirzand en de vorming en migratie van zwarte olie bevestigt. Nu de belangrijke elementen van reservoir en lading zijn bewezen, richt onze aandacht zich op het integreren van brongegevens om prioriteit te geven aan de talrijke verkenningsvooruitzichten, die we in zowel de blokken 58 als 53 in kaart hebben gebracht.”

[uit de Ware Tijd, 18/11/2021]

on 19.11.2021 at 14:45
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter