blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Suriname klein voor claim op auteursrechten’

 door Merredith Bruce
 
Paramaribo – Het buitenland zou Suriname allang de nek om moeten draaien, als het gaat om schending van auteursrechten. Maar vanwege de kleine populatie gebeurt dat nog niet. Deze conclusie trekt Ricky Stutgard, hoofdbestuurslid van de politieke partij DOE. Dinsdag houdt DOE een seminar getiteld ‘Het boek en het Copyright’, waarbij verschillende inleiders uitvoerig zullen ingaan op dit onderwerp.
Stutgard, die ook docent is op de Faculteit der Technologische Wetenschappen, merkt op dat er veel schrijfmateriaal van buitenlandse auteurs gekopieerd wordt door studenten. “Omdat de populatie hier klein is, is het aantal kopers van dat gekopieerd materiaal ook klein. Die buitenlandse schrijver zal zich niet al te druk maken om de schade die hij daardoor lijdt. Gebeurt dit in China, met een miljardenbevolking, dan is het wel de moeite waard om een rechtszaak aanhangig te maken tegen de illegale gebruiker, want dan is de schade wel groot”, legt Stutgard uit.
Toch denkt hij dat de ‘kopieercultuur’ eens ten einde komt. “Als een Surinamer een boek schrijft zal je dit merken, want dan gaat men wel intern actie ondernemen tegen de persoon die jouw schrijfmateriaal zonder jou toestemming verveelvoudigd.” Het seminar wordt gehouden in verband met de Werelddag van het boek en de auteursrechten, op dinsdag 23 april.
[uit de Ware Tijd, 22 april 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter