blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname is akte onafhankelijkheid kwijt

Vandaag is Suriname precies 35 jaar onafhankelijk. Maar de akte waarbij de republiek Suriname als onafhankelijke en soevereine staat wordt erkend, is zoek. De Nederlandse koningin Juliana ondertekende het document in 1975. Op de tentoonstelling die het Nationaal Archief in Paramaribo deze week opende, ligt nu een kopie. Dat wist niemand, totdat de Surinaamse krant De Ware Tijd dat aan het licht bracht.
In Suriname wordt er vanuit gegaan dat de akte is zoekgeraakt, niet gestolen. Op drie verschillende plekken wordt naar de akte gezocht. Het zou kunnen liggen in het Nationaal Archief in Paramaribo of in de kluis van de Centrale Bank van Suriname.

 

Brand
Een andere mogelijkheid is dat de geboorteakte van Suriname is vernietigd bij de brand van het ministerie van Algemene Zaken in de jaren tachtig.

De akte van erkenning werd vandaag precies 35 jaar geleden in paleis Huis ten Bosch in Den Haag in tweevoud getekend door koningin Juliana, premier Joop den Uyl en de ministers Max van der Stoel, Dries van Agt en Wilhelm de Gaay Fortman.

Ferrier
Eén document bleef achter in Nederland. Het andere ging naar Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Vanaf dat moment ontbreekt elke spoor. Vooralsnog is het land niet in rep en roer over de kwestie.

[uit de Volkskrant, 25 november 2010]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter