blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname in Happinez

Het juli/augustus-nummer van het Franse tijdschrift Happinez trekt tien pagina’s uit voor een reportage over Suriname.

Onder de titel ‘Retour vers le passé’ (Terugkeer naar het verleden) schrijft Karin Sitalsing een reportage over Bakkie in het district Commewijne. daar hebben zich sinds 2005 Marsha Mormon en haar man Bas (geen achternaam) gevestigd. Marsha werd geboren in 1974 in Renkum, Nederland, uit Surinaamse ouders. Van haar grootvader hoorde Marsha dat zij (mede)erfgename is van de plantage Reynsfort, naast Bakkie. Haar betovergrootvader, Salomon Jacobus de Rijp, was als slaaf geboren op de plantage Kerkshoven aan de Warappakreek (die Bakkie verbindt met de Atlantische Oceaan). Na de afschaffing van de slavernij kreeg hij een deel van Reynsfort in allodiaal eigendom.

Marsha en Bas besloten zich in Bakkie te vestigen, bouwden er verblijven voor toeristen en proberen met rondleidingen, met de constructie van een fietspad en een klein museum wat leven in de tamelijk uitgestorven voormalige plantage te brengen.

Happinez, le premier mindstyle magazine, nr. 50, juillet/août 2020, prijs 6,45 euro. Bestellen kan via mademoiselle_h@happinez.fr

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter