blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe expo: Suriname in beweging: Migratie en cultuur

Het KITLV nodigt een ieder graag uit voor de opening van de nieuwe tentoonstelling Suriname in beweging: Migratie en cultuur op donderdag 24 september.

 

migratie
Suriname is een land van vele culturen. De tentoonstelling Suriname in beweging: Migratie en cultuur belicht de periode na de afschaffing van de slavernij, toen Aziatische contractarbeiders werden aangetrokken om op de plantages te werken. Zo kwamen Javanen, Hindoestanen en Chinezen in grote getalen naar het hun onbekende Suriname waar zij voor goed de samenstelling van de bevolking veranderden. Later trok een grote stroom Surinamers in de jaren rond de onafhankelijkheid (1975) van Suriname naar Nederland. Zij drukten hun stempel op de Nederlandse samenleving en vormden vooral in de grote steden in de Randstad aanzienlijke gemeenschappen. De bewogen geschiedenis van Suriname heeft voeding gegeven aan een levendige literatuur. Surinaams eten is in Nederland mainstream geworden. Speciale aandacht is er voor de aanwezigheid van Surinamers in de universiteit, als student, wetenschapper of zelfs rector magnificus.

 

Rosemarijn Hoefte

Rosemarijn Hoefte

De opening vindt plaats op 24 september 2015 om 16:00 uur in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden aan de Witte Singel 27. Wij hebben voor u een gevarieerd programma samengesteld:
* Rosemarijn Hoefte (KITLV) zal een inleiding op de tentoonstelling geven.
* Michiel van Kempen, hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren, zal spreken over de migratie in de Surinaamse literatuur.

 

Michiel van Kempen (1)

Michiel van Kempen

* Schrijfster Shantie Singh, wier debuutroman De vervoering onlangs is genomineerd voor De Inktaap 2016, houdt een lezing met als titel ‘De zoektocht van een schrijfnomade’.
* In een video van Christianne Alvarado spreken geïnterviewden over hun migratie uit Suriname in relatie tot hun studie of werk aan de Universiteit Leiden.

 

Shantie-Singh
Na afloop van het programma is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen onder het genot van een drankje. U kunt zich aanmelden via: aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. Suriname in Beweging) of telefonisch via ons secretariaat: 071 527 2832.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter