blog | werkgroep caraïbische letteren

Suriname en het belang van de Digital Library of the Caribbean

door Hilde Neus

Op www.dloc.com kunnen we vanuit onze stoel achter de computer toegang krijgen tot een heel scala aan documenten die het Caribisch gebied betreffen. Deze site wordt gehost door de bibliotheek van de Internationale Universiteit van Florida, gevestigd te Miami. Er was nieuws over de site afgelopen week omdat de Universiteit van de Virgin Islands enkele historische documenten heeft gedigitaliseerd en op de site gezet.

dloc

Van het tijdschrift The Caribbean Writer, met internationale literaire bijdragen, zijn de nummers 1 t/m 15 gescand en online geplaatst. dLOC is een coöperatie, een organisatie van partners die het gehele Caribische gebied beslaat. Het doel van de samenwerking is om cultureel, historisch en onderzoeksmateriaal te ontsluiten dat zich in archieven, bibliotheken en privécollecties bevindt. Zo ontstaat er een groot netwerk dat overeenkomsten aangeeft in geschiedenis, cultuur, taal en overheidssystemen. We kunnen denken aan kranten, archieven van leiders en overheden, informatie over ecosystemen, wetenschappelijke stukken, hedendaagse, maar ook historische kaarten. Ook orale en populaire verhalen, reisbeschrijvingen, literatuur en poëzie kunnen worden opgenomen, evenals kunstgebieden als muziek en beeldende vormgeving (ook architectuur), die zich uitstekend lenen voor dit medium.
dLoc is door een aantal partners opgericht in 2004 tijdens een vergadering in San Juan, Puerto Rico. Daaraan zijn natuurlijk heel wat vergaderingen vooraf gegaan, waarop de preservering en ontsluiting van het materiaal werd besproken. Een grote donatie van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs (TICFIA) maakte het mogelijk de technische ondersteuning te garanderen om online te gaan. Landen die meewerken zijn onder andere Belize, Cuba, Curaçao, de Franse Antillen, Venezuela, Puerto Rico en Haïti. Voor dit laatste eiland is dit project van wezenlijk belang, zeker omdat na de grote aardbeving van 2010 veel historische documenten verloren dreigden te gaan. Er is toen in korte tijd veel gedigitaliseerd. Ook Suriname doet mee. Als je het icoontje van de Adek-bibliotheek aanklikt, krijg je een zoekpagina. Het is echter nog even wachten op materiaal omdat de individuele auteurs van stukken toestemming moeten geven op het copyright. Vanaf 2014 zijn van scripties behalve een papieren ook een digitale versie aangeleverd, en deze zullen successievelijk op de site worden geplaatst. Op de homepage van dLOC zijn icoontjes zichtbaar die aangeklikt kunnen worden om op rubrieken te komen zoals: kaarten, Panama, kranten, onderwijstips, maar ook vodou (voodoo). In de laatste afdeling zijn filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten opgenomen.

 

Graziella Hunsel

Ook Graziella Hunsel is blij dat er nu zoveel gedigitaliseerd zal worden

Een beetje vreemde eend in de bijt is de Universiteit van Leiden. Als we de site openen blijkt deze wel degelijk relevant en nuttig. Daar zijn namelijk alle exemplaren van de West-Indische Gids ontsloten. Het eerste exemplaar verscheen in 1919 en op het voorblad prijkten grote namen als die van H.D. Benjamins. Aanvankelijk was de bundel, die twee maal per jaar verscheen, gevuld met artikelen over Suriname, met af en toe bijdragen uit Curaçao of Aruba. De opzet veranderde en voortaan viel het tijdschrift onder de verantwoordelijkheid van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). In 1980 bijvoorbeeld zijn een aantal artikelen in het Engels opgenomen, naast die in het Nederlands. Hierdoor nam het belang van het tijdschrift voor het gehele Caribische gebied toe. In 2012 nam Uitgeverij Brill (die veel wetenschappelijke werken over de Oost en de West in haar portefeuille heeft) de publicatie over en zijn alle uitgaven online geplaatst. Dit betekent dat alle artikelen en recensies in te zien zijn door geïnteresseerden over de gehele wereld. Het zijn ‘peer reviewed’ artikelen, wat betekent dat minstens twee experts het artikel lezen en op- en aanmerkingen plaatsen voordat het wordt goedgekeurd ter publicatie. Belangrijke informatie voor ons dus!

 

dloc2

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter