blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Surinam Music Ensemble Realunited

In 1981 namen drummer Eddy Veldman en bassist Pablo Nahar, destijds woonachtig in de Bijlmer, het initiatief een band op te richten met als hoofddoel Afro-Surinaamse ritmes te gaan gebruiken als basis voor bewerkingen van Jazz & Bebop standards en eigen composities. De samenstelling van de musici kwam zeer voorspoedig tot stand met het vragen van gitarist/componist Franky Douglas, pianist/arrangeur Glenn Gaddum, tenorsaxofonist Kees Smit uit de harde Amsterdamse school en de in de Bijlmer geboren talentvolle jonge percussionist Ponda O’Brian. Het Sextet stond in 1983 op het Northsea Jazz festival en betoverde het enthousiaste publiek met een unieke stijl die kort daarna het predicaat Paramaribop kreeg opgespeld en maakte pioniers van de musici van het SME bij de ontwikkeling van de hedendaagse Afro-Caribische improvisatiemuziek.

SME heeft tussen 1983 en 1992 veel furore gemaakt en schitterde op vele internationaal gerenommeerde podia en festivals zoals het Bimhuis, Oosterpoort, het Northsea jazzfestival, Houston international jazzfestival en EBU radiofestival in Zürich, Zwitserland. De band maakte in die 10 jaar 4 albums n.l. Body Guide, Dynamite Cotton Legacy (opgedragen aan Kid Dynamite & Teddy Cotton), No Kiddin’ (Timeless Records) en Main Topic (SME label).

In 1992 werd de band noodgedwongen ontbonden met het wegvallen van de structurele subsidie van de SJIN en zijn de musici allen hun eigen weg gegaan en blijven bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de improvisatiemuziek.

SME Realunited is een project waarbij de formatie met een eenmalige reeks concerten de muziekliefhebbers van hedendaagse Caribische improvisatiemuziek wederom wil verrassen en de jonge aankomende beoefenaars van soortgelijke stijlen wil inspireren. Om persoonlijke redenen is saxofonist Kees Smit vervangen door de virtuoze Surinaamse fluitist Ronald Snijders die een gelijkgestelde geest is als het om de ontwikkeling van de Caribische improvisatiemuziek gaat. Samen zijn ze nu de voorlopers van deze unieke stijl waarmee zij in deze samenstelling extra willen vlammen en op 11 juni in het Bijlmer Parktheater het startsein daarvan zullen geven!

Fresh Badwater is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het NFPK en artistieke inzet van Kratertheater!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter