blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse School in het Stedelijk Museum

Op zaterdag 12 december opent het Stedelijk Museum Amsterdam zijn deuren voor een tentoonstelling van 20ste-eeuwse kunstwerken uit Suriname, onder de titel Surinaamse School.

Armand Baag, Familieportet Baag, 1989, olieverf op doek.
Collectie Joyce, Sura en Surina Baag, Amsterdam

Surinaamse School is een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen; van de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven tot abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen.

Kunstenaars in de tentoonstelling: Armand Baag; Wim Bos Verschuur; Robert Bosari; Jules Chin A Foeng; Frank Creton; Augusta en Anna Curiel; Felix de Rooy; Robbert Doelwijt; Wilgo Elshot; Ron Flu; Rudi Getrouw; Leo Glans; Eddy Goedhart; Nola Hatterman; Soeki Irodikromo; Rihana Jamaludin; Jean Georges Pandellis; Rinaldo Klas; Noni Lichtveld; Hans Lie; Guillaume Lo-A-Njoe; Nic Loning; Rudy Maynard; Jacques Anton Philipszoon; George Ramjiawansingh; Stuart Robles de Medina; George Gerhardus Theodorus Rustwijk; Cliff San A Jong; Gerrit Schouten; Govert Jan Telting; Quintus Jan Telting; René Tosari; Erwin de Vries; Paul Woei; Leo Wong Loi Sing.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Jessica de Abreu (antropoloog en medeoprichter The Black Archives), Mitchell Esajas (antropoloog en medeoprichter New Urban Collective en The Black Archives), Bart Krieger (publicist, zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker en oprichter BAM! De Kunst Toko) en Ellen de Vries (publicist en zelfstandig onderzoeker) in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam-medewerkers Inez Blanca van der Scheer (projectleider STUDIO i), Claire van Els (curator) en Carlien Lammers (medewerker inclusie). Ellen de Vries is initiatiefnemer van het projectvoorstel. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door de werkgroep van (gast)curatoren. Chandra van Binnendijk (zelfstandig publicist en redacteur in Suriname) is betrokken als inhoudelijk redacteur en adviseur van het tentoonstellingsconcept.

Jules Chin A Foeng, Chinese slippers, 1980-1983, olieverf op doek. Collectie Patrick Chin A Foeng, Leiderdorp

Op vrijdag 11 december organiseert het Stedelijk Museum een grootse opening voor de tentoonstelling Surinaamse School bij u thuis. Vanwege de huidige coronamaatregelen is een feestelijke opening in het museum helaas niet mogelijk. Daarom brengen we de tentoonstelling bij u thuis met een bijzonder programma. De online preview hebben we exclusief voor u samengesteld met een openingsritueel, verschillende sprekers en een tour door de tentoonstelling.  

Hieronder vindt u het uitgebreide programma voor deze avond dat overal online is te volgen. Vier samen met het Stedelijk het werk van 35 kunstenaars en ontdek de verscheidenheid en diepgang van Surinaamse schilderkunst. 

Anton de Kom. Portret door Robert Bosari, 1985

PROGRAMMA ONLINE LIVE PREVIEW – 11 DECEMBER, vanaf 18.45 uur

18.45-20.00 uur Muzikale bijdrage door Sambura groep Masaraipono 

Openingsritueel door Marian Markelo, Winti Priesteres 

Videoboodschap door Rosaline Daan, directeur Cultuur bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname

Toespraak door Felix de Rooy, beeldend kunstenaar, theater- en filmregisseur, curator en verzamelaar 

Dankwoord door Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum

Introductie en tour tentoonstelling door (gast)curatoren (met de mogelijkheid om vragen te stellen)

De avond wordt gemodereerd door Tanja Jadnanansing, Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost

Aquarel, stadsgezicht van Paramaribo, van Jacques Anton Philipszoon (niet op de expositie)

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter