blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse publicatie over Trio-Indianen bekroond met award

door Eliézer Pross
PARAMARIBO – De Surinaamse wetenschapper Gwendolyn Smith heeft een internationale onderscheiding ontvangen voor een wetenschappelijk boek dat zij schreef over de “diepe” inzichten van de Trio-indianen van Suriname over klimaatverandering.

 

Gwendolyn Smith met haar wetenschappelijk boek over de diepe en brede kennis en sociaal-maatschappelijke vaardigheden van de Trio-indianen. Foto: dWT

Ze betrok daarbij ook hun sociaal-maatschappelijke vaardigheden. “Hun kennis over bijvoorbeeld de natuur gaat veel dieper en breder dan wat wij als westerse wetenschappers hebben geleerd op onze universiteiten. Ik heb een doctorale titel in conflict-management, maar ik heb toch het meeste geleerd van de Trio Indianen”, stelt ze in gesprek met de krant.

Haar boek, waaraan de Amerikaanse professor Elena Bastidas heeft meegewerkt, kreeg in maart een onderscheiding als ‘beste non-fictieboek’ van 2017. Het gaat om de Hawkes & Collins Literary Prize die jaarlijks door een bekende schrijversgroep in Florida wordt uitgereikt. Het boek wordt sinds januari van dit jaar digitaal verkocht en “wordt als wetenschappelijke bundel” over de hele wereld gebruikt.

Conflict and Sustainibility in a Changing Environment; Through the Eyes of Communities, ofwel ‘Conflict en duurzaamheid in een veranderende omgeving; door de ogen van gemeenschappen’, belicht de sociaal-maatschappelijke aspecten van het leven van de Trio’s, in combinatie met hun kennis over de natuur.

“Ik heb in het boek bewust verwezen naar de Trio’s, omdat ik wil dat zij die erkenning krijgen voor hun kennis”, zegt Smith, die sinds 2004 onder hen gewerkt heeft en onderzoek heeft verricht. Op de eerste plaats is de wetenschapper, die gespecialiseerd is in het oplossen van conflicten, onder de indruk van de manier waarop deze inheemsen conflicten oplossen.

“Een simpel voorbeeld is dat er wel een conflict kan zijn in de relatie werknemer-werkgever, maar dat er in de vriendenrelatie geen sprake is van ruzie. Op die manier houden ze altijd een optie open voor een oplossing.”

Ook als het gaat over kennis van de natuur moest zij het hoofd voor hen buigen: “Ik kwam met een boek met plaatjes over kikkers, maar moest het gauw wegdoen. Westerse wetenschappers gaan slechts van plaatjes en namen uit. Deze inheemsen vertellen over de betekenis van de geluiden die de kikkers maken en wat hun verschijning betekent voor het seizoen en verandering in het klimaat; hun kennis gaat veel dieper.”

[uit de Ware Tijd, 07/11/2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter