blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse Maureen Lichtveld wordt decaan aan Pittsburgh Universiteit

Prof. dr. Maureen Lichtveld, een wetenschapper van Surinaamse komaf, is benoemd tot decaan van de Graduate School of Public Health van de Amerikaanse University of Pittsburgh. Zij zal in januari 2021 aan haar nieuwe uitdaging beginnen.

Maureen Lichtveld

Lichtveld was tot nu toe verbonden aan de Amerikaanse Tulane University’s School of Public Health and Tropical Medicine (New Orleans). Zij is lid van de hoog aanstaande Amerikaanse National Academy of Medicine en heeft bijna 40 jaar ervaring in de volksgezondheid en milieugezondheidszorg. Lichtveld is de motor achter de samenwerking tussen Tulane University en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. In Suriname wordt al enkele jaren de Master of Public Health-opleiding aangeboden. Lichtveld is daarvan de programmadirecteur geweest. Tot haar inspanningen voor Suriname behoort ook onderzoek naar pesticiden en metalen, zoals kwik op de gezondheid van Surinaamse moeders en kinderen. Binnen dit onderzoeksproject zijn een aantal Surinamers tevens gestart met hun PhD-traject, waarvan enkelen reeds dit jaar zullen afstuderen. 

Alom gerespecteerde onderzoeker

Lichtveld, een internationaal gerespecteerde onderzoeker en wetenschapper, is lid van een aantal besturen, waaronder het Consortium of Universities for Global Health, dat 170 universitaire instellingen over de hele wereld telt. Onder haar vele professionele hoogtepunten: ze heeft twee termijnen de redactie van het American Journal of Public Health voorgezeten en heeft erkenning gekregen als de Environmental Health Scientist of the Year van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 

Lichtveld heeft een Master of Public Health van de Johns Hopkins University. Haar onderzoek richt zich op door het milieu veroorzaakte ziekten, gezondheidsverschillen, milieubeleid, rampenparaatheid, volksgezondheid systemen en veerkracht van de gemeenschap. Voordat zij in 2005 in Tulane aankwam, werkte Lichtveld 18 jaar bij de CDC het Amerikaanse Department of Health and Human Services Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR). Lichtveld was in Suriname student aan het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum. Zij heeft geneeskunde gestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en aan de Universiteit Leiden in Nederland.

[naar: Dagblad Suriname, 7 november 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter