blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse literatuur, de rode peper in onze letteren?

De Surinaamse keuken en Surinaamse literatuur, dat betekent: lekker eten en mooie verhalen. Op woensdag 27 oktober 2010 is in Huize Heyendael in Nijmegen de speciale gast van de Personeelsvereniging Radbouduniversiteit: prof. dr. Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam en samensteller van het omvangrijke standaardwerk Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Michiel van Kempen (1957) studeerde van 1975 tot 1982 Nederlandse taal en letterkunde in Nijmegen. In die jaren was hij o.m. redacteur van het tijdschrift Tegenspraak en werkte mee aan het Literair Café Nijmegen.

Om 20 uur geeft Prof. Van Kempen onder de titel Surinaamse letteren: de gedaantes van de hetenachtsdroom een overzicht van de belangrijkste literaire werken uit onze voormalige Zuid-Amerikaanse kolonie. Hoort deze literatuur nog tot de Nederlandse letteren? Welke ‘status aparte’ heeft ze? Welke invloeden kun je in Surinaamse romans, gedichten en verhalen tegenkomen en wat kun je in onze literatuur tegenkomen dat uit Suriname afkomstig is?
Na de pauze wordt de Surinamist Van Kempen nader aan de tand gevoeld door de aanwezigen onder leiding van Prof. dr. Harry Bekkering (em. hoogleraar Taal en Cultuurstudies RU) en Noud Bles (auteur). Waarom zouden wij in Nederland nog iets lezen van auteurs uit Suriname? Hoe zit het met het literaire klimaat aldaar? Vinden we de actuele politieke ontwikkelingen terug in hun verhalen? Wat gebeurt er precies in Paramaribo, langs die wilde rivieren en in die oerwoudbossen?

De avond begint met een Surinaamse maaltijd voor de liefhebbers in Huize Heyendael om 18.00 uur. Het avondprogramma is van 20.00-22.00 uur.

Inschrijven en toegangsprijs
1. Het avondprogramma
Deelnemers die alleen aan het avondprogramma deelnemen kunnen zich t/m dinsdag 27 oktober 2010 opgeven. U kunt ’s avonds in Huize Heyendael met betalen, maar alleen met de pinpas.
De kosten bedragen:
• € 7,50 voor PV-leden, medewerkers op de campus en studenten.
• € 10,00 voor bezoekers van buiten.
2. De maaltijd vooraf
De maaltijd is facultatief en kan alleen gebruikt worden als u ook deelneemt aan het avondpro-gramma. Het is noodzakelijk, dat u zich vooraf aanmeldt, want het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan uiterlijk tot 22 oktober 2010 en uitsluitend via internet: www.pvradboud.nl.
De kosten bedragen € 20,00 per couvert.
.

De Spiegelzaal van Huize Heyendael

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter