blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse Fotografen Vereniging 25 jaar

door Tanya Frijmersum

Menigeen heeft ooit een basiscursus fotografie gevolgd bij de enige fotografen vereniging in Suriname, beter bekend als SUFOV. Op 29 september 1993 kwam een groep enthousiaste heren die fotografie een warm hart toedroegen bij elkaar en werd de vereniging opgericht. Het jubileum werd zaterdag in knusse sfeer gevierd met een ontvangst, huldiging van leden en het bekijken van een mini-expo.

De eerste voorzitter van de SUFOV was Frank Doelwijt en 25 jaar later is hij dat weer eens. Het bestuur bestaat verder uit Hubert Hermelijn, Winston Oldenstam, Rudi Moeridjan en Judith Redmount. Was het toentertijd zo dat men ‘wildgroei’ wilde tegengaan in de fotografie in Suriname, vandaag de dag met alle technologie, is het zeker nog relevant. Velen denken dat een foto schieten toch zo simpel is en zeker met een smartphone. Er komt echter veel meer bij kijken dan een druk op een knopje.

 

Regenwoud Suriname. Foto © Tessa Leuwsha

In het kader van iets doen voor de gemeenschap vanwege het jubileum, werden 2 korte workshops gegeven in Commewijne en Latour. Foto’s schieten met een smartphone! Informatie via internet of you tube inwinnen kan altijd, maar uiteindelijk is het toch veel prettiger om aan de slag te gaan met anderen. De nodige aanwijzingen zijn daarbij erg belangrijk. De SUFOV heeft in haar jaarlijks programma naast de basiscursus fotografie altijd diverse clubavonden waar soms ook niet-leden bij mogen zijn. Presentaties en workshops komen aan de orde. Het bespreken van foto’s natuurlijk ook. In het verleden werden er ook met buitenlandse fotoclubs fotobesprekingen online gedaan. Daarnaast zijn er de fotoshoots zowel in Paramaribo als in de districten. COS, Camera Op Stap, was recent nog in de buurt van Accaribo waar men niet alleen aan natuurfotografie kon doen, maar ook modellen kon schieten. De ervaringen die leden dan kunnen delen met nieuwelingen en ook de oude rotten in het vak, zorgen weer voor een zekere stimulans.

 

Patricia San A Jong

In de afgelopen 25 jaar heeft ook de SUFOV ups en downs gekend. Het ledenbestand wisselt en er is een kleine kern die zaken volop ondersteunt. Ondanks dat, mag gezegd worden dat de vereniging nog recht overeind staat! Iets dat al heel lang op de verlanglijst staat is het hebben van een eigen plek voor exposities, een fotohuis, dat eventueel voor andere kunstdisciplines gebruikt kan worden. Voor de viering van het jubileum heeft het bestuur met haar team een mini-expo met een historisch overzicht opgezet. Ook hangt er een kleine selectie van werk van SUFOV-leden, die te koop is. Een slideshow completeert het geheel met een scala van foto’s in allerlei categorieën zoals fauna en flora, macro en portretten.

De mini-expo is te bezoeken tot en met woensdag 3 oktober in hotel La Petite Maison, Waterkant 4, van 10.00-14.00 uur en 17.30-21.30 uur.

[van Starnieuws, 1 oktober 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter