blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse boekhandelexpert

door Kirsten Dorrestijn

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd op de boekhandels in Suriname. Net op een moment dat ik gewend begon te raken aan de verbaasde blikken. ‘Dan ben je snel klaar zeker’, of: ‘daar is er maar één, toch?’ ‘Nee’, antwoord ik nu volmondig, ‘ik ben er bijna een jaar mee bezig geweest en ik moest daarvoor meer dan vijftig verkooppunten afstruinen.’ Uren heb ik op mijn slippertjes door de brandende zon van Paramaribo gelopen, op zoek naar de boekhandels.

Toen ik van huis vertrok, waren de namen van zeventien winkels mij bekend. Vaco, de grootste, is het bekendst. Maar dat er nog vijftig andere verkooppunten van boeken zijn, daarvan zijn ook veel Surinamers niet op de hoogte. En dat terwijl bijvoorbeeld efteeBOOKS en Faranaz Literair toch een heel breed assortiment hebben: Nederlandse fictie en non-fictie, Surinamica, derdewereldliteratuur, kinderboeken. Op een kleine hoeveelheid Surinaamse uitgaven na is alles uit Nederland verscheept. Tientallen andere (kantoor)boekhandels en christelijke zaken wachten vrolijk op klanten. Ik ontdekte zelfs gespecialiseerde winkels die Amerikaanse literatuur, computerboeken of wetenschappelijk werk aanbieden.

Voor mijn onderzoek kon ik niet in Paramaribo blijven, maar moest ik naar Commewijne, Lelydorp, Moengo en Nieuw-Nickerie. In die laatste stad kom je door om zes uur ’s ochtends op een schimmige standplaats een oeroude bus te nemen en vervolgens vier uur lang te hobbelen. Met prachtig uitzicht over de plantages, dat wel. Daar aangekomen had ik precies één uur om de laatste bus terug naar de hoofdstad te halen. Veel tijd had ik gelukkig niet nodig, want drie van de vier winkels bleken opgedoekt. In Moengo, een piepklein dorpje met rode zandpaden, vond ik ‘Sorava boekhandel.’ Daar liggen zo’n dertig titels uitgestald waarvan het merendeel door de eigenaar van die winkel zelf geschreven. De verkoopster heeft maanden geleden voor het laatst een boek verkocht en het is dus maar goed dat Sorava ook in telefoons en zeepjes handelt.

Bij één winkel, efteeBOOKS, heb ik een onderzoeksstage gelopen om een beter beeld van de gang van zaken te krijgen. Met een rugzak vol aantekeningen kwam ik thuis. Hoe ga ik ooit een wetenschappelijke scriptie breien van al die flarden informatie, was mijn grote zorg. Want lessen in empirisch onderzoek krijg je niet bij de studie Nederlands. Na een half jaar ploeteren is ’ie er dan en kan ik mezelf met trots ‘expert’ noemen op het gebied van de Surinaamse boekhandels.

3 comments to “Surinaamse boekhandelexpert”

  • Hoe kunnen geinteresseerden kennis nemen van de resultaten van het onderzoek?

  • Ik ben bezig met een artikel. Als u een mail stuurt naar kirsten.dorrestijn[at]gmail.com stuur ik dat naar u op zodra het af is.

  • Leuk onderzoek!
    Zeventien boekenwinkels… jeetje

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter