blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse Amalia Agustuszoon wint Columnwedstrijd in Nederland

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Er waren zoveel getalenteerde deelnemers en mooie columns. Daarom was het voor mij een grote verrassing en een nog grotere eer om te winnen. Voor mij persoonlijk is het winnen van dit festival een grote verdienste. Het betekent dat mijn werk wordt gewaardeerd door zowel de jury als het publiek.” Dit zegt Amalia Augustuszoon (15) tegen de Ware Tijd, nadat ze als winnaar werd uitgeroepen van het jaarlijkse ‘Het Parool Columnfestival’ voor middelbare scholen in Nederland.

Amalia Augustzoon (foto privé collectie).

Haar column ‘De leegte van onuitgesproken woorden’ gaat over haar vader die haar heeft gekwetst. “Ik ontdekte dat hij zijn zorg en liefde schenkt aan een ander, niet aan mij. Ik begrijp niet waarom hij dat doet en ik vraag me af of hij spijt heeft. De afstand tussen ons voelt groot. Hoewel ik weet dat vergeven belangrijk is, voel ik me nog steeds gekwetst.”

“Het is stoer dat je over zoiets persoonlijk durft te schrijven”

Jury Parool Columwedstrijd

Moeder

Augustuszoon was in Suriname leerling van de Salvator Muloschool aan de Syenietstraat in Paramaribo-Noord. Ze zit nu in de derde klas van het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (gelijk aan derde klas mulo) van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam. “Ik wil later pedagogisch medewerker worden of stewardess”, vertelt ze aan de krant.

Haar moeder Claudia Pinas presenteerde het verkiezingsprogramma ‘Ko’w go stem’ in 2020. Als tiener verzorgde ze de programma’s ‘De Weekkrant’ en ‘De vierde klas’ op ABC TV. “Eigenlijk heeft de journalistiek mij altijd aangetrokken, maar op één of andere manier heb ik het toch niet kunnen doen zoals het hoort. Er kwamen steeds andere dingen op mijn pad. Nu is het de tijd van Amalia om af te maken wat in haar leeft”, vertelt de trotse moeder aan de krant.

Haar boodschap aan alleenstaande moeders is: “Ongeacht jouw relatie met de vader van jouw kind, geef altijd het kind de ruimte om haar/zijn eigen band met de vader op te bouwen. Mama’s dupeer jouw kind nooit om een band op te bouwen met de vader. Je benadeelt uiteindelijk jouw eigen kind. En papa’s: ongeacht de situatie, wees er altijd bij. Kinderen hebben zowel een moeder als vader nodig. Zeker de eerste acht levensjaren. Neem je plek als vader in.”

Mooi, emotioneel en stoer

Het verhaal van Augustzoon is uit tweeduizend inzendingen gekozen. De jury noemt de boodschap die ze meegeeft “mooi en emotioneel” en noemt het “stoer dat je over zoiets persoonlijk durft te schrijven”.

Het Parool Columnfestival is een bijzondere viering van creativiteit en taal, waarbij columnisten de kans krijgen om hun stem te laten horen en hun gedachten te delen. Het is er voor alle Amsterdamse middelbare scholieren. Deelnemende leerlingen krijgen een workshop van twee jonge schrijvers.

Alle leerlingen die na de training een column inleveren maken kans dat hun bijdrage wordt gepubliceerd in de Amsterdamse krant Het Parool. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat ze op een podium schitteren en kan het dat een quote van een leerling op een levensgrote poster prominent aanwezig is in het straatbeeld van Amsterdam.

Het Parool Columnfestival werd in 2006 door het productiebedrijf Nowhere in het leven geroepen als platform voor jonge opiniemakers. Het groeide uit van een feestje voor vier klassen tot een jaarlijks festival voor meer dan duizend Amsterdamse middelbare scholieren.

De winnende column

[uit de Ware Tijd, 3 juni 2024]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter