blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaams-Nederlandse kunstenaars op prestigieuze tentoonstelling Documenta 15

PARAMARIBO — In de Duitse stad Kassel is in het weekend de tentoonstelling ‘Documenta 15’ geopend met kunst van een groot aantal Surinaams-Nederlandse kunstenaars als onderdeel van de The Black Archives-tentoonstelling ‘Documenting Black Pasts & Presents’. De hoofdlocatie is het Fridericianum, één van de oudste musea ter wereld. Op de eerste etage zijn de verhalen van Anton de Kom en Hermina en Otto Huiswoud te vinden en wordt er onder meer met een kritische blik gekeken naar de rol van de Duitse Herrnhut-missionarissen (EBG) in de Europese koloniën.

“Linger probeert door middel van zijn kunst winti op een positieve manier de wereld in te brengen”

Eén van de deelnemers is Jaasir Linger, een opkomende kunstenaar wiens werken al te zien waren in onder meer het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis. Linger’s kunst bevat altijd elementen van winti. Hij probeert namelijk door middel van zijn kunst winti op een positieve manier te belichten als tegenwicht tegen de negatieve beeldvorming van winti gecreëerd door de koloniale overheid en christelijke kerk.

Jaasir Linger, Jessica de Abreu, Mitchell Esajas, Iris Kensmil, Dion Rosina en Serena Angelista op Documenta 15. (Foto The Black Archives.)

Documenta, sinds 1955 één van ’s werelds belangrijkste tentoonstellingen van actuele beeldende kunst, vindt eens in de vijf jaar plaats. De expo duurt precies honderd dagen en strekt zich meestal uit over de hele stad waar op diverse locaties, zowel binnen als buiten in de openlucht, tentoonstellingen kunnen worden bezocht. De vijftiende editie van Documenta, die 18 juni begon, loopt tot en met 25 september.

[uit De Ware Tijd, 21 juni 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter