blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Surinaams Goud brengt het feest naar Utrecht tijdens Tweetakt

Ode aan de Surinaamse muziek door beroemde oudgedienden én jonge talenten in Stadsschouwburg Utrecht op zondag 17 april.

Festival Tweetakt haalt Surinaams Goud (Sranan Gowtu) naar Utrecht, een ode aan de Surinaamse muziek. In dit bijzondere optreden spelen bekende Surinaamse artiesten als Oscar Harris, Kenny B, Edgar Burgos & Trafassi en Patrick Tevreden samen met de jongere talenten Sabrina Starke, SBMG, Bokoesam, Ronnie Flex en Keizer klassieke hits en beroemde nummers uit de Surinaamse muziek. Meerdere generaties staan samen op het podium, iets dat perfect past in de Tweetakt-programmering. De presentatie van de avond is in handen van cabaretier, acteur en schrijver Jeffrey Spalburg. Het belooft een bruisend muzikaal feest voor jong en oud te worden op zondagavond 17 april om 20.00 uur in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht, de afsluiting van het Tweetakt-programma in de binnenstad. Daarna gaat Tweetakt nog in de weekenden door op Fort Ruigenhoek tot eind mei.

 

Surinaamse muziek

Beroemde hits als Wasmasjien van Trafassi en Parijs van Kenny B.
Het bijzondere optreden Surinaams Goud (Sranan Gowtu) past in de herwaardering van de Surinaamse muziek. Suriname kent een heel rijke muziekhistorie en de moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter, dankzij een mengelmoes van invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika. Het bracht diverse sterren en hits voort: van Trafassi’s Wasmasjien via Damaru’s Tuintje In Mijn Hart tot Parijs van Kenny B. Maar denk ook aan de Surinaamse invloed op hedendaagse muziek van bijvoorbeeld rapper Typhoon. Het Amsterdamse platenlabel Top Notch brengt met een speciaal project de Surinaamse muziek van vroeger en nu extra onder de aandacht: Sranan Gowtu (‘Surinaams Goud’). Onder die vlag zijn al een compilatie-cd en een reeks ‘het beste van’-cd’s van Surinaamse artiesten verschenen en werd eind vorig jaar het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse Muziek van Diederik Samwel uitgebracht. En er is een concert Surinaams Goud (Sranan Gowtu) dat Tweetakt nu speciaal voor het festival naar Utrecht haalt, als onderdeel van het uitgebreide muziek- en theaterprogramma.

 

Sranan gowtu

Stoomcursus Surinaamse muziek en heerlijk Surinaams eten
Voordat de show losbarst in de Stadsschouwburg, is er om 17.00 een stoomcursus Surinaamse muziek door Diederik Samwel (de auteur van het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse Muziek) in het festivalcentrum van Tweetakt op de Neude. Samwel vertelt levendig over de Surinaamse muziek met fantastische archiefbeelden en geluidsfragmenten. Met muzikale omlijsting van Oscar Harris en Edgar ‘Bugru’ Burgos, de onverslijtbare frontman van feest- en showband Trafassi. Toegang is gratis. Lees hier meer informatie over de spoedcursus. Na de lezing en voorafgaand aan het concert kun je heerlijk Surinaams eten op het Neude.

De muzikanten van Surinaams Goud

Oscar Harris is waarschijnlijk de bekendste Surinaamse artiest in Nederland. Vooral in de jaren zeventig scoorde hij de ene hit na de andere. Eerst met de band The Twinkle Stars, waarmee hij megahit ‘Soldier’s Prayer’ opnam, en later solo. In 1980 had hij zelfs een internationale hit te pakken met ‘Song for the Children’. Inmiddels is Harris een respectabele 72 jaar oud, maar hij is nog regelmatig op de bühne te vinden.

Edgar Burgos sloot zich na het overlijden van zijn neef Lieve Hugo, de ‘King of Kaseko’, aan bij diens band The Happy Boys, waarmee hij een aantal platen opnam. Na het uiteenvallen van de groep begon hij met een aantal leden van de groep een andere band: Trafassi. En die kennen we allemaal, want in 1985 scoorden ze een enorme hit met ‘Wasmasjien’. Grote wasjes, kleine wasjes… Juist!

Patrick Tevreden is bekend uit meerdere Surinaamse bands, zoals Master Blaster en Sukru Sani. Met die laatste ging Tevreden begin jaren negentig de hele wereld over, dankzij de door hem geschreven hit ‘Pompo Lollie’. Sindsdien speelt Tevreden op speciale gelegenheden nog met Sukru Sani, en verder met zijn huidige band Lobi Firi.

Kenny B brak in 2015 door in Nederland met de zomerhit ‘Parijs’, maar had daarvoor in Suriname al een imposante rij hits op z’n naam staan, zoals ‘A Sama De’. En dat niet alleen, hij was ook eind jaren tachtig als vredesonderhandelaar betrokken bij het einde van de Binnenlandse Oorlog. Echt!

 

Sabrina Starke bracht in 2008 haar solo-debuutalbum, waarna ze bij het befaamde Amerikaanse label Blue Note terechtkwam. Inmiddels is ze vier albums, een Edison en twee Radio 6 Soul & Jazz Awards verder. Haar meest recente plaat heet simpelweg ‘Sabrina Starke’ en kwam vorig jaar uit.

Ronnie Flex stond vorig jaar nog in de podiumkas van Tweetakt op de Neude. Sindsdien zorgde hij samen met Lil’ Kleine voor ophef met hun hit ‘Drank & drugs’ en won hij de Popprijs met het collectief New Wave.

SBMG, oftewel Sawtu Boys Money Gang, bestaat uit de Amsterdamse rappers Chivv en Henkie T. Na een reeks singles, waaronder ‘Oeh Na Na’ en ‘Dansen’, komt in maart hun debuutalbum uit, met de titel ‘Richting Kraai’.

Bokoesam is een jonge Amsterdamse rapper met een flinke rits succesvolle video’s op YouTube. In 2014 bracht hij de EP ‘Nog nooit meegemaakt’ uit op Top Notch en hij maakt net als Ronnie Flex deel uit van New Wave.

Keizer gooide als jonge rapper hoge ogen met mc-battles en een tweetal mixtapes. In 2014 bracht hij zijn debuutalbum ‘Karma’ uit, waarop hij onder anderen met Bokoesam, Lil’ Kleine en Kraantje Pappie samenwerkte.

Presentator Jeffrey Spalburg is cabaretier, comedian, acteur en schrijver. Vorig jaar toerde hij door Nederland met zijn vierde theaterprogramma ‘Baas’ en hij treed regelmatig op als stand-up comedian.

Over festival Tweetakt
Tweetakt biedt in april en mei een avontuurlijk programma van muziek, theater, dans en beeldende kunst voor alle leeftijden. Het festival toont de nieuwste en beste voorstellingen en acts van jonge, talentvolle en ervaren muzikanten, theatermakers, performers, beeldend kunstenaars en choreografen uit binnen- en buitenland. Het centrale festivalhart is op het Neude. Tweetakt vindt plaats van 1 t/m 17 april 2016 en op Fort Ruigenhoek van 9 april t/m 29 mei 2016 in de weekenden. Programma & tickets: www.tweetakt.nl.

Kaarten zijn hier te koop. Het concert vindt plaats in samenwerking met RASA en Stadsschouwburg Utrecht.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter