blog | werkgroep caraïbische letteren

Surilines

Een journalistiek onderzoek naar de Surinaams-Nederlandse betrekkingen 1975-2025

Op 25 november 1975 werd Suriname na zo’n 300  jaar van Nederlandse koloniale knechting een onafhankelijke republiek. In 2025 is dat 50 jaar geleden. De politieke verhoudingen tussen beide landen waren vanaf 1975 vaak koeltjes. Niet de politiek, maar de liefde voor mens en land houdt de banden warm. Vloek of zegen voor de ontwikkeling en natievorming van Suriname?

In 1975 vertrokken Surinamers die geen vertrouwen hadden in een probleemloze verzelfstandiging massaal naar Nederland. De lijnen tussen Suriname en Nederland zijn sindsdien druk bezet. Dagelijks wordt er nieuws uitgewisseld, gaan pakketten de oceaan over en zitten de wekelijkse vluchten tussen Suriname en Nederland vol familieleden, studenten en werkers. Er worden vele euro’s geïnvesteerd in (uitwisselings)projecten. Wat betekenen Suriname en Nederland nog voor elkaar?

We volgen artsen, studenten, docenten, ouders, directeuren en ondernemers die een blik werpen op de relatie. Hun verhalen zijn gebundeld in vier thema’s, die elk een indicatie geven van welzijn en de stand-van-het-land: gezondheidszorg, onderwijs, familiebanden en financiën.

Klik hier voor de site

on 15.11.2023 at 10:42
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter