blog | werkgroep caraïbische letteren

SURE Suriname

Arts & craft op ARTI 2010

De expositie SURE Suriname is te zien tijdens ARTI 2010 van 6 t/m 10 oktober. Sure Suriname bestaat uit een mix van moderne beeldende kunst en design, met een duidelijke Surinaamse signatuur. De Stichting Designers at Work is initiatiefnemer van zowel de presentatie als de ontwikkeling van de tentoongestelde producten. SURE Suriname wordt op vrijdag 8 oktober om 20.00 feestelijk geopend door Rabin Baldewsingh, de Haagse wethouder van Volksgezondheid, duurzaamheid, Media en Organisatie.

SURE Suriname toont werk van de Surinaamse kunstenaars Marcel Pinas, Kurt Nahar, Ken Doorson, Dhiradj Ramsamoedj, Sirano Zalman en Pierre Bong A Jan (foto rechts) i.s.m. fotograaf Steve Gomperts. Stuk voor stuk kunstenaars, die op een persoonlijk manier de diversiteit binnen de Surinaamse samenleving in hun werk tot uiting brengen.

Het tweede onderdeel van de presentatie is de Surinaamse Tafel, producten ontworpen in Nederland en gemaakt in Suriname. Deze samenwerking is het resultaat een serie workshops over innovatie en duurzaamheid, die Anno Fekkes (VIDE) en Guus Boudestein (Ontwerpwerk) voor de Surinaamse arts & craft sector hebben georganiseerd. Het gaat om gebruiksvoorwerpen, die op menige eettafel niet mogen ontbreken.

Monique Nouh Chaia, directeur van Readytex in Paramaribo, heeft de productie begeleid. Mavis Agosoe, Dona Akobe, Rajendre Chatterpal, Wanda Eduards, Mavina Maasie, Richenel Para, hebben ontwerpen gerealiseerd van Thies Timmermans en Vera Winthagen van Ideal & Co, Guus Boudestein, Judith van der Goor en Koen Vorst van Ontwerpwerk en Anno Fekkes van VIDE.

Een volgende stap is het op de markt brengen van deze producten in Suriname en ze vervolgens te exporteren. Interesse voor Surinaamse producten in het buitenland is de beste prikkel om de craft sector in het land te professionaliseren.

In 2008 is door het Surinaamse Ministerie van Handel en Industrie en de Gemeente Den Haag een “Memorandum of understanding” ondertekend. Met als doel samen te werken met betrekking tot de capaciteitsopbouw van de craftsector in Suriname. De workshops en de Surinaamse Tafel zijn hiervan het resultaat. SURE Suriname is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Gemeente Den Haag, de Nederlandse Ambassade in Suriname, het Hivos Linkis Fonds en de Mondriaan Stichting.

De Stichting Designers at Work is een initiatief van Ontwerpwerk en heeft als doel vormgeving in brede zin te promoten en initiatieven te ontwikkelen waar vormgeving een inhoudelijk rol kan spelen.

ARTI10
Art Design Taste
6 t/m 10 oktober 2010
Fokker Terminal
Binckhorstlaan 249
Den Haag

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter