blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Suralco-raffinaderij definitief dicht

door Ivan Cairo

Paramaribo – De Paranam-aluinaarderaffinaderij en de bauxietmijnen van Suralco gaan “permanent” dicht. Zo meldde Suralco’s moedermaatschappij Alcoa dinsdag. Suralco stopte in november 2015 haar bauxietactiviteiten, vanwege de beperkte bauxietvoorraden die ze nog had en ongunstige marktcondities. Al in september 2015 zinspeelde het bauxietbedrijf op het afbouwen van de bauxietactiviteiten in Suriname.

 

Paranam Operations

De Suralco plant (smelterij|) in Paranam. Foto © Michiel van Kempen

Dinsdag werd gesteld dat het bedrijf nog in overleg is met de regering over de “resterende activiteiten” in het land. Totdat partijen een overeenkomst hebben bereikt zal Suralco de Afobaka-waterkrachtcentrale blijven beheren. De maatschappij zegt dat vanwege de sluiting over het vierde kwartaal een voorziening wordt genomen van 90 miljoen US dollar na belastingen.

In de samenleving en ook in De Nationale Assemblee (DNA) was kritiek geleverd dat door de Staat nog steeds betalingen aan Suralco moeten worden gedaan voor stroomleveringen. Dit, terwijl het bedrijf al jarenlang de stroom die te Afobaka wordt opgewekt niet alleen voor de aluinaarderaffinaderij te Paranam gebruikte. Het bedrijf zou zich meer als een stroomproducent profileren dan als een bauxietbedrijf.

In DNA opperde parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in augustus vorig jaar dat de Staat niets meer betaalt, maar enkel onderhandelt over hoe de stuwdam in eigen boezem te krijgen. “Ik wil weten of we veroordeeld zijn door een of andere rechter om onze dam aan Suralco te geven. Want zo lang dat niet gebeurd is, vind ik eigenlijk dat we Suralco niets moeten betalen”, stelde Simons.

Ook moeten er garanties komen dat Alcoa/Suralco de gebieden waar bauxiet werd gemijnd rehabiliteert en eventuele milieuverontreiniging op zal ruimen. Volgens een principeakkoord met Alcoa zou de waterkrachtcentrale in 2019 in Surinaamse handen komen. Door het parlement werd deze overeenkomst faliekant van de hand gewezen, waarna de regering deze annuleerde en opnieuw besprekingen met Alcoa/Suralco werden aangevangen. Wat de huidige status is betreft deze onderhandelingen is onbekend.

[uit de Ware Tijd, 04/01/2017]

on 04.01.2017 at 22:04
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter