blog | werkgroep caraïbische letteren

Sukru Oso presenteert ‘Lolo’ van Isan Corinde

Art Gallery Sukru Oso in Paramaribo presenteert van 3 tot en met 5 juni de expositie Lolo, met schilderijen en objecten van beeldend kunstenaar Isan Corinde (1990). Na zijn afstuderen aan de Nola Hatterman Art Academy is Corinde actief in Suriname en Nederland. “A e lolo”, zegt hij enthousiast. “Het gaat de goede kant op; ik blijf nieuwe dingen ontdekken!”

Isan Corinde

In Gallery Sukru Oso is beeldend kunstenaar Isan Corinde bezig met de inrichting van zijn expositie Lolo. (Foto: collectie Sukru Oso)

Corinde put al jaren inspiratie uit zijn jeugd in Brokopondo en de verhalen van zijn oma. Toch begeeft hij zich nu op een ander pad, zegt galleryhoudster Els Tjong Joe Wai. “Tot nu toe hanteerde Isan een ronde vorm; hij uitte zich in stereotiepe vormen en kleuren. Het lijkt erop dat hij die periode heeft afgesloten. Hij maakt een mooie sprong voorwaarts, maar neemt in deze expo ook wat oud werk mee. Zo kan iemand die zijn werk nog niet kent, toch zien waar hij vandaan komt. Heel verrassend!”

In de sfeervolle expositieruimte van Sukru Oso verwijzen kleurrijke kolommen naar de vele bijbaantjes waarmee Corinde als tiener het hoofd boven water hield. “Toen ik als tuinman werkte, tekende ik op de grond en lijntekeningen maak ik al vanaf mijn zesde jaar”, vertelt de kunstenaar. In een leesboekje van de eerste klas lagere school zijn alle pagina’s met tekeningen versierd. De motieven van die tekeningen keren nu terug op de kolommen, waarop ook flarden batikstof zijn aangebracht. “Die stof zie ik veel in de omgeving waar ik woon, en ik hou ervan.”

In het oog springen ook zijn nieuwste creaties: lage tafeltjes met poten van beschilderde wijnflessen. “Vorig jaar zag ik in Brownsweg hoe jongens bierflessen vernietigden door ze op asfalt te gooien. Maar mijn oma gebruikte flessen opnieuw; ze zette er medicijn in, tegen slapeloosheid, lichaamspijnen en allerlei andere klachten.” Met de ‘flessenpoten’ wil Corinde laten zien dat een gebruikte fles nog steeds waarde kan hebben. De rondingen van de kleurige tafelbladen verwijzen naar vruchten: een van de tafeltjes heet roodborstje, naar de manja.

Corinde ontplooit en ontwikkelt zich op diverse fronten: in 2013 doet hij mee aan een groepsexpo, met schilderijen rond het thema Oso Tori. Twee jaar later presenteert hij in Art Gallery Sukru Oso zijn eerste solotentoonstelling, Avo Sondi. In zijn geboortedorp Brownsweg en in Powakka werkt hij op projectbasis aan de artistieke ontplooiing van kinderen. Sinds 2014 werkt Corinde in Suriname en Nederland samen met de Nederlandse kunstenares Renée Koldewijn. Hun installaties waren er in 2015 te zien in het Amsterdamse Karel Appelhuis en het Leidse Museum Volkenkunde. Vanaf april 2016 presenteren Corinde en Koldewijn hun installatie KoCo Airways in The Base Gallery, een nieuwe expositieruimte op Schiphol.

Het is interessant om in meer landen actief te zijn, vindt de kunstenaar. “In Nederland doe ik installaties en schilderijen; daar ben ik niet elke dag buiten, ik werk vooral binnen. Hier ben ik vrijer om dingen te ontdekken.” Zijn werkplek heeft geen invloed op de kleuren waarmee hij werkt. “Nee, ik heb daar alleen in de zomer gewerkt, dan is er goed licht, dan maak ik mooie kleuren! En als het hier regent, maak ik vieze kleuren en lelijke kleurencombinaties. Daarom werk ik beter als de zon schijnt!”

Tolin Alexander opent de expositie op vrijdag 3 juni om 19 uur met de theatrale voordracht Womi.

Lolo, Gallery Sukru Oso, Cornelis Jongbawstraat 16A, Paramaribo
Vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni, van 19 tot 22 uur

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter