blog | werkgroep caraïbische letteren

Succesvolle 14e editie Black Magic Woman festival

bericht van het Black Magic Woman festival

De 14e editie van het Black Magic Woman Festival zit er weer op. Dit jaar met twee Nederlandse primeurs uit de Verenigde Staten, maar ook lokale producties beleefden er een première. Het Black Magic Woman Festival is sinds 1996 het kunstfestival voor vrouwelijke professionele en semiprofessionele artiesten uit verschillende windstreken. Binnen het thema ‘Here to Stay’ presenteerde uiteenlopende kunstenaressen zich in zang, dans, theater, spoken word, poëzie en nog veel meer. Ook een enkele man was aanwezig in de programmering, zo werd de opening verricht door John Leerdam en was schrijver Quito Nicolaas onderdeel van de literaire avond.

Verhalen
“Het festival was één groot verhaal,” aldus Maureen Healy artistiek leider van het festival, “vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden deelden persoonlijke, fictieve, maar vooral ook herkenbare verhalen”. Ook het publiek herkende zichzelf: “Ik was ontroerd, het verhaal heeft me diep getroffen,” zegt een bezoeker over de reading van Gilda Dannarag. De voorstelling Zoete Wraak op Hoge Hakken van jonge maakster Marjorie Gemin had twee uitverkochte zalen. De monoloog van een vrouw die wraak neemt op haar internet-date zorgde voor lachsalvo’s en instemming vanuit het aanwezige publiek. Maar het waren niet alleen de lokale verhalen die herkenbaar waren. Jessica Lynn Johnson geeft in haar voorstelling ‘Oblivious to Everyone’ op ingenieuze wijze kritiek op de huidige mediagedreven maatschappij. De grote vraag is: ‘hoe kan een jonge vrouw zichzelf waarderen zonder input van de media, want hoe weet je anders wie je moet zijn?’

Karin Amatmoekrim – winnares Black Magic Woman Literauurprijs 2009 – ging in gesprek met auteurs Jean Kwok, Quito Nicolaas en Annette de Vries over hun romans. Het was een authentieke avond met verrassend goede gesprekken over literatuur en politiek anno 2010.

“Dit is waar het festival om draait, al de vrouwelijke kunstenaars die voor het voetlicht worden gebracht. Die op hun eigen wijze bijdragen aan kunst en cultuur”, aldus Ernestine Comvalius

Mannen
In het festival hebben niet alleen vrouwen een plek. Dit jaar was het de eer aan John Leerdam, Jeffrey Spalburg, Orville Breeveld en schrijver Quito Nicolaas om de vrouwen van het festival te trotseren. Ze slaagden hier met verve in. De openingstoespraak van Leerdam kon rekenen op een instemmend applaus en Jeffrey Spalburg vervulde de rol van host en gespreksleider bij Female Fatu.

Het Black Magic Woman Festival is een initiatief van Krater Theater, de samenwerkingspartners van het festival zijn CBK Zuidoost, Imagine IC, ZO!Cultuur, the Amsterdam Fringe, Aletta en mediapartner Mart Radio.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter