blog | werkgroep caraïbische letteren

Studiemiddag: Slavernijverleden in de les

Langs deze weg nodigen wij leerkrachten uit het basisonderwijs en docenten uit het voorgezet onderwijs uit voor een gratis studiemiddag met als onderwerp het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden op zaterdag 24 november 2018 in het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Jan Janszoon Mostaert. Landschap met een episode uit de verovering van America. Ca. 1535.

 

Deze inspirerende middag wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met het Tropenmuseum en het Amsterdam Museum.

De middag begint met een minicollege van Leo Balai, onderzoeker naar de maritieme slavernijgeschiedenis en auteur van het boek “Geschiedenis van de Amsterdamse Slavenhandel”.

Gedurende de middag zijn er verschillende actieve workshops, waarin u lesmateriaal en praktische tips meekrijgt over hoe je het slavernijverleden kunt bespreken in de klas. De workshops worden gegeven door Aminata Cairo (lector Inclusive Education de Haagse Hoge School), Stichting discussiëren kun je leren, Arend van Dam (schrijver van historische kinderboeken) en door educatoren van Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum en het Tropenmuseum. Na afloop van het programma is er de gelegenheid om van gedachten te wisselen tijdens onze borrel.

Wil je jouw partner (of partner met kinderen) meenemen? Dat kan! Wij kunnen hen ook een leuk programma aanbieden dat een deel van de tijd beslaat dat u bezig bent. Het andere deel kunnen zij zelf op onderzoek uit. Tijdens de afsluitende borrel komt iedereen weer samen.

De studiemiddag vindt plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en is van 12.30 tot 17.30. Deelname is gratis, aanmelden via b.vanderdrift@ninsee.nl o.v.v. studiemiddag slavernijverleden in de les. Vermeld in de mail of je een partner meeneemt en de naam van de onderwijsinstelling waaraan je verbonden bent. Er zijn een beperkt aantal plekken, dus meld je op tijd aan!

Datum: zaterdag 24 november 2018 van 12:30 – 17:30
Locatie: Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter