blog | werkgroep caraïbische letteren

Studie-onderzoek Sociologie zorgt voor controverse

PARAMARIBO – ‘Ze nemen het niet meer alleen van achteren’, de titel van het afstudeeronderzoek van Kajal Nirandjan, heeft op social media veel stof doen opwaaien. Nirandjan studeerde op 27 augustus vorig jaar af en behaalde zo het bachelor-diploma Sociologie. Op 27 maart van dit jaar nam ze haar bul in ontvangst. Echter, de ‘bom’ barst wanneer een felicitatie-advertentie met haar foto en de titel van haar scriptie in een lokaal dagblad verschijnt. Vooral in de hindostaanse gemeenschap zorgt het onderzoeksonderwerp voor veel opschudding.

 

Om de lucht te klaren hebben de studierichting Sociologie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Institute for Women, Gender and Development Studies woensdag een presentatie met paneldiscussie georganiseerd. Dat het onderwerp erg gevoelig ligt, was duidelijk bij de vragenronde waar de discussies tussen enkele aanwezigen en het panel bestaande uit Nirandjan, Carla Bakboord, Marina de Bies en richtingscoördinator Helmut Gezius hoog opliepen.

Volgens de richtingscoördinator van de studierichting Sociologie is het niet de eerste keer dat een afstudeeronderwerp voor zoveel commotie zorgt. Gezius: “De boodschapper wordt gegijzeld, de boodschap doodgeschoten en de zenders van die boodschap blijven in het gevang. Maar wat steekt in de titel? Welk perspectief van wie? Afkeer en schaamte kunnen niet het enige zijn. Awareness, gedurfde openheid? Ik weet het niet.”

Hoewel de uitnodiging ter bijwoning van de presentatie viraal ging, en onder andere ook door de afgestudeerde werd gedeeld, is aan de aanwezige media gevraagd om geen inhoudelijk verslag te doen van de presentatie. De afgestudeerde en medebeoordelaar Bakboord hebben met de redactie van de Ware Tijd afgestemd en ze hebben toegezegd op een later tijdstip inhoudelijk op het onderwerp te zullen in gaan. In het afstudeerproject zijn onder andere zaken zoals seksuele partnerrelatie, gender en patriarchaat behandeld.

[uit de Ware Tijd, 17/04/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter