blog | werkgroep caraïbische letteren

Stoffelijke resten Peerke Donders bijgezet

In de gerestaureerde Sint Petrus en Paulus kathedraal van Paramaribo zijn de stoffelijke resten van Petrus ‘Peerke’ Donders afgelopen zaterdag bijgezet. De priester uit Tilburg wijdde een groot deel van zijn leven aan het helpen van melaatsen in het plaatsje Batavia in Suriname. In 1982 werd hij door de Paus zalig verklaard.

De priester woonde meer dan de helft van zijn leven in Suriname. In 1887 overleed hij op 77-jarige leeftijd. In eerste instantie werd hij begraven op het kerkhof van Batavia, maar in 1900 werden zijn resten bijgezet achter de Sint Petrus en Paulus Kathedraal. In 1921 werd zijn lichaam wederom herbegraven, dit keer werd het verplaatst naar een graf in de kathedraal. Sinds dit weekend heeft hij zijn laatste rustplaats gekregen in een tombe in een kapel in de linkervleugel van de kathedraal.Voor deze gebeurtenis was een delegatie geestelijken uit Nederland overgekomen om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. De herplaatsing is mogelijk gemaakt door een Nederlandse stichting die zich inzet om bedevaartstochten te kunnen maken naar Batavia. Dankzij deze stichting is ook de voormalige plantage Batavia gered door er een oeverbescherming en een steiger aan te leggen.

Afgelopen zaterdag werd de verzegelde kist uit het oude graf getild. Nadat de kist was ontdaan van stof werd hij in de nieuwe tombe gelegd. Bisschop De Bekker strooide wat grond uit Batavia op de kist waarna de aanwezigen hun hand op de kist legden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter