blog | werkgroep caraïbische letteren

Stille heldinnen: vrouwen in verzet tegen de slavernij

Een literair programma rondom Keti Koti waarin vijf schrijvers in gesprek gaan over de rol die vrouwen speelden in de strijd tegen de slavernij!

In het teken van Keti Koti organiseert Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam in samenwerking met journalist en opinieschrijver Janice Deul op 25 juni 2024 het programma ‘Stille heldinnen: vrouwen in verzet tegen de slavernij’.

Illustratie Meliza de Vries.

Lange tijd is de rol van vrouwen die zich inzetten voor de afschaffing van de slavernij onderbelicht gebleven. In dit programma gaan verschillende schrijvers hierover met elkaar en het publiek in gesprek. Welke rol speelden vrouwen in deze strijd? Waarom komen hun namen en verhalen zo weinig voor in de kennis die we hebben over het slavernijverleden? Schrijvers Phaedra Haringsma en Roline Redmond vertellen onder anderen over Ma Pansa, een achttiende-eeuwse voormalig tot slaaf gemaakte vrouw die ontsnapte naar de binnenlanden van Suriname.

Daarnaast kun je luisteren naar schrijver Dominique van Varsseveld, die een nieuwe tekst schrijft naar aanleiding van dit thema. We openen en eindigen met een voordracht van dichter en spoken-word artiest Zulile Blinker, die onder meer een ode brengt aan de moeder van verzetsheld Boni.

Locatie: Let op: dit programma vindt plaats in het pop-up podium in de Amsterdamse Poort. Adres: Bijlmerplein 876.  Na het programma is er gelegenheid om na te praten. Bij de ticketprijs zit een hapje inbegrepen! 
Datum en tijd: di 25 juni 2024, 19:30 – 21:30BPT Pop-Up

TICKETS

Ontdek meer

Informatie over de organisatie

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam maakt literaire programma’s en projecten, online en offline. We denken na over de vele gedaantes die literatuur kan aannemen en leggen verbanden met actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij. We bieden een podium aan nationale en internationale namen: van gevestigd tot beginnend, van poëzie tot essay, van ode tot lezing, van experimenteel tot klassiek, van de Bijlmer tot Noord, voorbij Nieuw-West, Oost en Centrum. Wij bieden een podium waar we diep en breed ingaan op alles wat er in de literatuur toe doet, voor iedereen die ooit gegrepen is door de troost, waarde, kracht en schoonheid van literatuur. 

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter