blog | werkgroep caraïbische letteren

Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname

In Suriname is vrijdag op een drukbezochte persconferentie een onafhankelijk fonds geopend voor de financiering van journalistieke producties door Surinaamse journalisten. De komende drie jaar wordt het fonds gevuld door de Stichting Democratie en Media (SDM), met een extra bijdrage van het Johan Ferrier Fonds. Het project is een initiatief van Nederlandse journalisten die daarvoor de Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname (SSJS) hebben opgericht. Het is het eerste onafhankelijke journalistieke fonds in de Surinaamse en Caribische regio.

Midden: Iwan Brave.

Voor de opening van het digitale subsidieloket in Paramaribo is bewust gekozen voor 15 september, de datum die door de verenigde Naties is uitgeroepen tot de ‘Dag van de democratie’. Surinaamse journalisten kunnen via het fonds een financiële bijdrage aanvragen voor (onderzoek)producties op basis van onafhankelijke journalistiek, maatschappelijk belang, diepgang en zorgvuldig onderzoek.  Surinaamse media hebben nu nauwelijks tijd en geld voor verdiepende journalistiek.
Voor de komende 3 jaar is een bedrag van 103.000 euro beschikbaar. Een onafhankelijk bestuur gaat de projectvoorstellen beoordelen. Aan het initiatief is een mentorprogramma gekoppeld met ervaren Nederlandse en Surinaamse journalisten die vrijwillig collega’s in Suriname kunnen begeleiden bij het indienen van een aanvraag en hen desgevraagd kunnen coachen bij de uitvoering.

Tweede van links zittend Rachael van der Kooye, naast haar Elvira Rijsdijk

Voorzitter van het SSJS-bestuur is sociologe dr. Kirtie Algoe. Zij zegt te willen bijdragen aan ‘safe spaces voor de kritische massa en kennisontwikkeling.’ Algoe: ‘De media vormen een cruciaal platform voor ontwikkeling van ideeën, visies, kennis en bovenal voor de publieke opinie. Versterken we de faciliteiten voor betere mediaproducties, dan stimuleren we ook dit platform. Mijn verwachting is dat de media goed gebruik zullen maken van de SSJS-ondersteuning en hun bijdrage zullen leveren aan de verbetering van de journalistieke sector in Suriname, waar nieuwe initiatieven gaande zijn om het land op een nieuw spoor te brengen. De SSJS past hierin. Ik hoop dat ik met dit initiatief kan bijdragen aan save spaces”, aldus voorzitter Kirtie Algoe.

Het SSJS-bestuur bestaat verder uit Roy Khemradj, journalist en secretaris; Harmen Boerboom, journalist en penningmeester; Giwani Zeggen, politicoloog, lid en Rosita Sobhie, econoom. 

Fotocredits: Jason Leysner.
Link naar de SSJS-website 

Ontleend aan LinkedIN-bericht van Roy Khemradj, 16 september 2023

Links: Roy Khemradj, midden: Kirtie Algoe, rechts Giwani Zeggen.
Elvira Rijsdijk (van culturu.com)
Sharda Ganga, direkteur Projekta
Voorzitter Kirtie Algoe en secretaris Roy Khemradj.
Links SVJ-voorzitter Vishmohanie Thomas. Met microfoon: Zoë Deceuninck

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter