blog | werkgroep caraïbische letteren

Stichting Hindi Parishad heeft nu een literatuurafdeling

door Welmoed Ventura

Onlangs heeft de Stichting Hindi Parishad – onder voorzitterschap van Prem Ramsoekh – een literatuurafdeling opgericht. Dhiraj Kandhai, leraar Nederlands en Hindi, is de voorzitter van de nieuwe afdeling. Hij heeft al een aantal onderscheidingen op zijn naam wegens zijn inzet voor het Hindi in Suriname. De literatuurafdeling wijdt zich aan stimulans van het lezen én schrijven in het Hindi. Maar meedoen in het Sarnami en Nederlands is geen taboe.

Echt bezig zijn met een taal is dé voorwaarde om die ook goed te leren en ervan te genieten. Dat is een grote uitdaging in onze wereld die steeds meer overgaat op audiovisuele verhalen en overdracht. Een nog grotere uitdaging wordt lezen in een taal die je thuis niet spreekt, of waarvan je een variant spreekt als moedertaal. Dat is het geval met Standaardhindi. Niet alleen de taal is anders; het devnágrí –schrift waarin die geschreven wordt, kan een drempel zijn als je dat pas op latere leeftijd hebt geleerd. Toch is de Stichting Hindi Parishad de uitdaging aangegaan om een literatuurafdeling te lanceren.

Hoe ziet SHP dit in deze tijdgeest?

SHP-voorzitter Ramsoekh beaamt het meteen: er wordt weinig aan Hindiliteratuur gedaan in Suriname, ondanks de grote aantallen cursisten die jaarlijks examens doen. ‘Wij krijgen inderdaad wel het verwijt dat onze leden wel Hindi leren, maar bijvoorbeeld nooit iets in het Hindi schrijven. Daar willen we nu iets aan doen via deze nieuwe literatuurafdeling.’ Dhiraj Kandhai vult aan: ‘Er wordt wel gelezen, voor de gevorderden.

Wat zal de literatuurafdeling precies doen?

‘Wij gaan vooral aan de slag met schrijven. Wedstrijden poëzie en verhalen schrijven, maar we houden die ook open voor mensen die liever in het Sarnámi of zelfs het Nederlands schrijven. Zo staat het open voor een groter publiek waarbij ook Hindiliefhebbers die nog niet in het Hindi durven te schrijven, worden aangetrokken om mee te doen.’

Hebben jullie genoeg literatuur om de lezers te interesseren?

In het nog steeds een beetje nieuwe gebouw aan de Hindilaan van de SHP, heeft de SHP in samenwerking met Dhiraj Kandhai de bibliotheek opnieuw ingericht. Ramsoekh: ‘In het oude gebouw aan de Gladiolenstraat was de bibliotheek aangetast door vocht en termieten, dus bij de verhuizing is er veel weggedaan, maar we hebben nu een compacte ruimte die goed voldoet.’

[dWTL, 12 november 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter