blog | werkgroep caraïbische letteren

Stedevaart

Vrijdagavond 30 januari 2020 werd in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam het nieuwste boek van Jan Brokken gepresenteerd. Zo’n driehonderd mensen waren aanwezig om de verzameling verhalen onder de titel Stedevaart als eersten te verwelkomen.

an-Brokken-signeert-Stedevaart-in-OBA-31.01.2020-foto-Aart-G.-Broek
Jan Brokken signeert Stedevaart in OBA / foto Aart G. Broek

In de bundel neemt Brokken zijn lezers mee op reis naar ruim twintig steden aan de hand van evenzoveel opmerkelijke persoonlijkheden, met name schilders, musici en schrijvers. Ook Willemstad en de landelijke omgeving komen in beeld en worden getekend met de ogen van Tip Marugg.
Brokken leerde Marugg kennen tijdens zijn jarenlange verblijf op Curaçao. We danken er nog een tweede verhaal aan in de bundel, getiteld ‘De geesten van Vianen’. Achter die titel gaat een indringende tekening van Marie Pompoen schuil. Zo is Curaçao opnieuw meegenomen door Brokken in zijn werk, dat ook rijkelijk geïllustreerd is.

De eilandelijke samenleving inspireerde Brokken onder meer voor zijn boeklange essay Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (2005) en zijn roman De droevige kampioen (1997). Deze roman heeft nog steeds de aandacht van een publiek en wordt bewerkt tot een driedelige serie voor de Nederlandse televisieomroep VPRO. Aan de opnames wordt volop gewerkt in Curaçao.

on 01.02.2020 at 8:43
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter