blog | werkgroep caraïbische letteren

Statenvragen vernieling mangroves

Oranjestad — Statenleden Juan David Yrausquin (AVP) en Donny Rasmijn (AVP) hebben vragen ingediend ter beantwoording door minister Benny Sevinger (AVP) van Infrastructuur, Milieu en Integratie. De twee parlementariërs willen weten of Aruba daadwerkelijk achter getekende verdragen staat en waarom er nog geen werk is gemaakt van het Landsbesluit Bescherming Flora en Fauna.

Gisteren werden de vragen ingediend bij Statenvoorzitter Paul Croes (AVP) voor schriftelijke beantwoording door de minister. Aanleiding voor de vragen zijn artikelen in Amigoe en dagblad Bon Dia Aruba in de afgelopen week waarin melding werd gemaakt van de kap van een stuk mangrovegebied achter een woning aan de Spaans Lagoenweg in Pos Chiquito. Yrausquin en Rasmijn willen weten of en zo ja hoe de ‘Convention for the Protection and Development of the Marine Environment of the Wider Caribbean Region’ en het daaruit voortvloeiende protocol ter bescherming van flora en fauna door Aruba is geratificeerd. Ook willen de Statenleden weten of minister Sevinger daadwerkelijk staat achter de uitvoering van het verdrag, het protocol en bescherming van mangrovegebieden in het algemeen. “Zo ja, welke stappen zult u ondernemen om hieraan uitvoering te geven? Zo nee, waarom niet?”, vragen de parlementariërs in hun brief. Aan deze krant liet Gisbert Boekhoudt, directeur van de Inspectie voor Volksgezondheid en Milieu (IVM) afgelopen week weten dat hoewel het Landsbesluit Bescherming Flora en Fauna in conceptvorm klaar is, deze nog niet is afgehandeld. “Kunt u aangeven waarom dit Landsbesluit niet is afgehandeld? Kunt u aangeven wanneer dit landsbesluit afgekondigd zal worden? Wat voor middelen zal dit landsbesluit de regering geven ter bescherming van onder andere de mangrovegebieden?”, vragen Yrausquin en Rasmijn. Tenslotte verwijzen de Statenleden naar een motie uit 11 april waarin werd verzocht om een implementatieplan te maken voor de uitvoering van het rapport ‘Harde Stekels, Tere Bloemen’, waarin onder meer wordt aangeraden om werk te maken van de oprichting van de nieuwe overheidsdienst Directie Natuur en Milieu en de coördinatie van alle milieuactiviteiten van de overheid onder één Ministerie te plaatsen. Yrausquin en Rasmijn willen weten wat de status is van het implementatieplan en op welke wijze Directie Natuur en Milieu zal bijdragen aan de uitvoering van de Convention for the Protection and Development of the Marine Environment of the Wider Caribbean Region en het protocol ter bescherming van flora en fauna.

Tegenover Amigoe laat minister Sevinger weten het concept Landsbesluit Bescherming Flora en Fauna inmiddels bij Directie Wetgeving en Juridische Zaken is, om daarna naar de Raad van Advies en uiteindelijk het parlement te worden gestuurd. “We zijn nog aan het kijken of er een aparte nieuwe wet zal komen of dat bestaande wetten zullen worden aangepast”, aldus minister Sevinger. Voor wat betreft het specifieke geval in Pos Chiquito wijst de minister erop dat er geen vergunning was uitgegeven om dat stuk mangrovegebied te kappen. “Degene die verantwoordelijk is wordt hierop aangesproken. Misschien wordt een boete gegeven, of spannen we een rechtszaak aan. Maandag hebben we een vergadering om te weten wat er precies is gebeurd daar en om te beslissen welke maatregelen wij zullen nemen. Maar het kan niet dat iemand op openbaar terrein zomaar mangrove weghaalt.”

[uit Amigoe, zaterdag 12 november 2011]

on 13.11.2011 at 17:19
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter