blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Stan Lokhin gehuldigd

Hoe lang hij nog te leven heeft, weet Stan Lokhin zelf ook niet. Zijn nieren zijn niet meer krachtig en dat brengt vele complicaties met zich mee, zegt hij aan al zijn vrienden. “Maar de muziek houdt mij levend.”

Dus genoot de ‘godfather van de Surinaamse muziek’- zo noemt iedereen hem – intens van een muzikale ode die op woensdag 15 september voor hem werd gehouden in het Amsterdamse Bijlmertheater. Zangeres Denise Jannah nam hiervoor het initiatief en wist in korte tijd een keur aan koren en artiesten bijeen te brengen in een prachtig en afwisselend programma.

Stan genoot er zichtbaar van. Maar kritisch als hij altijd is, vond Stan dat in deze tribute to Stan Lokhin de Surinaamse kasekomuziek ontbrak. Hier is hij juist groot mee geworden en dit aspect miste hij zeer. “Er is niemand zelfs die dit genoemd heeft”.

Aan het conservatorium weigerde hij Amerikaanse muziek te studeren. Hij specialiseerde zich met heel veel succes in de Surinaamse kaseko. Denk maar aan arrangementen die hij schreef voor Lieve Hugo, The Twinkle Stars, Oscar Harris, Johnny de Miranda en vele anderen.

Misschien komt er nog een mooie avond om de ontwikkeling van de kasekomuziek in Nederland te belichten. Ik weet zeker dan Stan al zijn energie hiervoor zal sparen. Er zit nog genoeg muziek in zijn leven. Toen het Maranathakoor woensdag op het podium verscheen, stond Lokhin spontaan op om het nummer From a distance te dirigeren.

Halverwege de bijeenkomst werd hij verrast met de Surinaamse onderscheiding. Hij werd bevorderd tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster, de een na hoogste Surinaamse onderscheiding.

 

[Informatie ontleend aan Radio Nederland Wereldomroep]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter