blog | werkgroep caraïbische letteren

Stadsherstels Surinaamse maanden in Amsterdam voor behoud van Surinaams erfgoed

De 17e-eeuwse houten Amstelkerk vormt in de maanden juni en juli wederom het decor van Stadsherstels Surinaamse maanden. Met in de hoofdrol een multimediale kunstexpositie waarin de houten huizen van Suriname centraal staan. Bijzondere lezingen door schrijfster Cynthia McLeod over Elisabeth Samson (De vrije negerin), conservator Julie-Marthe Cohen over De joden van Suriname en een lezing over Surinaamse huizen redden door Stadsherstel, maken de maanden compleet. Stadsherstel Amsterdam vraagt hiermee aandacht voor behoud van Surinaams erfgoed door Stadsherstel Suriname.

Paramaribo, Lim A Postraat. Foto © Michiel van Kempen

Paramaribo, Lim A Postraat. Foto © Michiel van Kempen

De binnenstad van Paramaribo bestaat uit karakteristieke houten huizen uit de achttiende en de negentiende eeuw en is sinds 2002 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Door verschillende omstandigheden verkeren veel houten huizen in vervallen staat. In 2011 is Stadsherstel Suriname, naar voorbeeld van Stadsherstel Amsterdam, opgericht en sindsdien zijn al vier houten huizen gerestaureerd waaronder het pand waar nu het Koto museum in is gevestigd. De koto is een traditioneel kledingstuk van de Creolen in Suriname.

Kunstexpositie

Binnen de kunstexpositie Benedictio III : prasi-oso, de magie van authentieke parels van Natasha Knoppel Art Galleries staan de houten huizen centraal, met klassieke kunstwerken van een selecte groep Surinaamse kunstenaars zoals: Egbert Lieveld, George Struikelblok, Erwin de Vries, Franklin Delano Pengel, Ray Daal, Leo Wong Loi Sing, Jules Chin A Foeng, Armand Baag, Stuart Robles de Medina, Rudi Getrouw en George Ramjiawansingh.

Ruben Cabenda, winnaar van de Rietveld Fine Arts Prize 2014 heeft voor de kunstexpositie de video-animatie ‘nieuwe herinneringen aan oude huizen’ gecreëerd. De kier naar een veelzijdige cultuur wordt verder opengezet door ambachtelijk houtsnijwerk van cederhout uit het diepe binnenland van Suriname. In samenwerking met het Surinaams Koto Museum worden traditionele koto gepresenteerd.

Natasha Knoppel is elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12:00 uur – 17:00 uur aanwezig om u te voorzien van meer informatie over de kunstwerken. Een deel van de opbrengst van de kunstexpositie komt ten goede aan de restauratie van het vijfde Stadsherstel Suriname pand.

Lezingen
Op drie woensdagavonden kan het publiek een lezing bezoeken. De eerste lezing door auteur Cynthia McLeod richt zich op Elisabeth Samson. De Vrije Negerin en vindt plaats op woensdag 12 juni. Cynthia McLeod schreef onder andere de bestseller Hoe duur was de suiker? en deed een uitvoerige studie over Elisabeth Samson. Deze woensdagavond zijn als voorproefje twee kunstwerken van de expositie reeds te bewonderen.
Op woensdag 3 juli vertelt projectleider en buitenlanddeskundige Paul Morel van Stadsherstel Amsterdam in Surinaamse huizen redden over het unieke Surinaamse erfgoed en hoe de Stadsherstel organisaties aan twee kanten van de oceaan deze panden proberen te redden.
De derde lezing De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis door Julie-Marthe Cohen, conservator cultuurgeschiedenis Joods Historisch Museum, is op woensdag 10 juli. In de lezing wordt een beeld gegeven van de historische context van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld.

Stadsherstels Surinaamse maanden
Locatie : Amstelkerk (Amstelveld 10, Amsterdam)

Datum : 12 juni 2019- 29 juli 2019

Verkoopexpositie : ma-vrij 9-17 u (vrije toegang) van 19 juni – 29 juli 2019

Lezingen : woensdag 12 juni, 3 juli en 10 juli om 20.00 uur

Kaartverkoop : €7,50 p.p. per lezing en €5 voor Vrienden van Stadsherstel.

www.stadsherstel.nl/suriname

 

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 600 panden in de Metropoolregio Amsterdam gered. Ruim 2500 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel

www.instagram.com/stadsherstel

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter