blog | werkgroep caraïbische letteren

Stadsgezichten uit Paramaribo en portretten van Surinaamse vogelmannen

Cityscapes + Birdmen – Jacquie Maria Wessels: Fotoroute Bijlmer

De 50-jarige Bijlmer toont tijdens haar viering de buitenexpositie Cityscapes + Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels. De route neemt u mee naar Paramaribo en naar een stukje Suriname in Amsterdam ZO. Aan beide kanten van de wereld portretteerde Wessels Surinaamse vogelmannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. In de fotoroute, op verschillende buitenlocaties in de Bijlmer, worden de portretten afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. ­Het resultaat is een gelaagd beeld van twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. Het hart van de route vormt het Bijlmer Parktheater waar tevens een expositie te zien is.

 

Birdman #4 Amsterdam Bijlmer ©Jacquie Maria Wessels.

Birdmen
Jacquie Maria Wessels portretteerde in Suriname en Nederland stoere Surinaamse mannen samen met hun kwinkelerende vogeltjes. De ‘gekooide vogel’ is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. De training van een zangvogel is geen sinecure, het vereist een hoop geduld en toewijding totdat de vogel zich helemaal op zijn gemak voelt en zijn kunst kan vertonen. De vogels gaan dan ook om te ‘wennen’ overal met de mannen mee: op de brommer, in de bus, naar het werk of het café. Bij deze nationale volkssport van Suriname komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze liefhebberij met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zowel in Suriname als in Nederland vinden op de hele vroege zondagochtend de wedstrijden plaats: in Paramaribo vanaf het Onafhankelijkheidsplein tot aan de Surinamerivier, in Amsterdam in de Bijlmer.
Stereotype mannenattributen als kleding, auto’s en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien.

Cityscape #10 Paramaribo Suriname ©Jacquie Maria Wessels.

 

Cityscapes
In Paramaribo fotografeerde Wessels eveneens stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is soms vervreemdend en surrealistisch. De werken laten zien hoe inwoners van de stad de ruimte toe-eigenen en schetsen een cultureel en economisch tijdsbeeld van Paramaribo. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van o.a. gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’…..

Over de fotograaf
Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden en de omgeving van mensen te onderzoeken.

Publicatie
Bij de fotoserie Cityscapes + Birdmen is bij uitgeverij Voetnoot het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in full colour en met een tekst van Michiel van Kempen. Voor meer informatie klik hier.

Verdere informatie
Data: 22 juni t/m 5 augustus 2018 | Opening: 21 juni van 17-19u in het Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, Amsterdam ZO
Buitenlocaties fotoroute: Hoekenrodeplein (station Bijlmer ArenA), Bijlmerplein, rond Anton de Komplein en het Bijlmer Parktheater (met ook binnen expositie, gratis dagelijks te bezichtigen van 10 -18uur).
https://www.jacquiemariawessels.nl www.Amsterdam.nl/50jaarbijlmer

In samenwerking met Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, 50 jaar Bijlmer en het Bijlmer Parktheater.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter