blog | werkgroep caraïbische letteren

Stadsgevoel 2: het Nationaal Monument Slavernijverleden

Bij Imagine IC op 20 juni 2017 van 16:00 tot 19:00 uur: Stadsgevoel 2: het Nationaal Monument Slavernijverleden. Verhalen, herinneringen, erfgoed en emoties.

 

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark bestaat 15 jaar. Het heeft de herdenking van het slavernijverleden in de stad letterlijk op de kaart gezet en daarbij sterk uiteenlopende emoties tastbaar gemaakt. Is het monument een platform waarop mensen elkaars verschillende gevoelens over het slavernijverleden en zijn nasleep leren kennen en delen? Op 20 juni gaan erfgoedprofessionals en erfgoedmakers hierover met elkaar in gesprek in Stadsgevoel 2, een programma van Imagine IC, Reinwardt Academie en NiNSEE.

Met Professor Emeritus Gloria Wekker (Universiteit Utrecht), Antoin Deul (NiNSEE), Yvonne van Genugten (Indisch Herinneringscentrum), Imara Limon (Amsterdam Museum), Boris van Berkum (kunstenaar), Ivette Forster (Kwaku en Keti Koti Festival), Onias Landveld (opiniemaker), Martin Verbeet (buurtwoner Amsterdam Oost) en Marvin Hokstam (hoofdredacteur van Afromagazine). Presentatie is in handen van Dr. Valika Smeulders.

Emoties
Loop je warm voor de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden? Of doet dat noch het monument je wat? Heb je overlast van de toeloop in je buurt? Of zou je er juist óók wel heen willen, maar vraag je je af: van wie is het monument eigenlijk? En wat mag of moet je voelen bij de herdenking van het slavernijverleden om er deel aan te kunnen hebben?

Erfgoed
Op 20 juni van 16.00 tot 19.00 uur verkent Imagine IC in samenwerking met Reinwardt Academie en NiNsee welke gevoelens over het Nationaal Monument en de herdenking van het slavernijverleden betekenis geven aan dit erfgoed. Hoe kunnen we de emotionele diversiteit ervan vruchtbaar maken? Hoe kunnen het monument en zijn rituelen een vertrekpunt zijn voor inzicht in andermans emoties en de verandering van posities ten opzichte van anders-voelenden en de herdenking of het monument zelf? En zijn álle gevoelens OK?

Tickets en reservering
Kaarten (inclusief koffie/thee/water en een borrel-met-barra) kosten: Euro 15,-
Kaarten zijn verkrijgbaar op 20 juni á contant of per pin aan onze deur. Wij verzoeken u te reserveren via info@imagineic.nl.

Locatie en tijd
Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam. 5 minuten lopen vanaf station Bijlmer/Arena. Van 16.00 tot 19.00 uur.

Stadsgevoel
Stadsgevoel, Emoties in erfgoedwerk is een serie van events over hoe we erfgoed maken en delen in de superdiverse stad van nu. De serie wordt georganiseerd door Imagine IC in vaste samenwerking met de Reinwardt Academie. Op 20 juni is ook het NiNsee partner.

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag.

Ontleend aan Imagine IC website;
zie voor een reactie: ‘Kleurloos stilstaan bij vooruitgang’ van Aart G. Broek op deze CU-website

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter