blog | werkgroep caraïbische letteren

Stadsdichter Haarlem al na twee dagen weg

Oude songteksten over de holocaust van de nieuwe stadsdichter van Haarlem, Darryl Danchelo Osenga, hebben ervoor gezorgd dat na twee dagen zijn benoeming alweer is ingetrokken. Dat maakte het college van burgemeesters en wethouders van Haarlem vrijdag bekend.

Na zijn aanstelling afgelopen woensdag kwamen oudere songteksten uit 2012 van Osenga boven water waarin hij rapte over de holocaust.

“De Holocaust is slechts een cover-up voor domme schapen” en “de behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken met onze slavenhandel”, zo zong Osenga in het lied Zwarte Bladzijde, als kritiek op het slavernijverleden en de omgang daarmee in Nederland. Deze teksten kwamen Osenga op veel kritiek te staan. Het college van burgemeesters en wethouders van Haarlem zeggen vrijdag dat een diepgaander onderzoek nodig was geweest. Osenga heeft volgens het college begrip getoond voor de beslissing.

In een uitgebreide Facebook-post reageerde de rapper vrijdag op zijn ontslag. “Ieder mens zegt domme dingen waar ze achteraf van denken: had ik niet moeten zeggen. Ieder mens maakt grapjes waarvan ze dachten dat het grappig was, maar uiteindelijk was dat het niet.”
Lees verder op NU.nl, 26 september 2020; de Volkskrant, 26 september 2020; of Geen Stijl, 25 september 2020; NOS-website, 26 september 2020; The Times of Israel, September 25, 2020; NRC, 27 september 2020; enzovoorts

Voor Osenga’s gedicht ‘Zusje van de hoofdstad’, een lofzang in woord en beeld op Haarlem, zie de video hierna of klik door naar de website van de bibliotheek van Zuid-Kennemerland.

on 26.09.2020 at 6:47
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter