blog | werkgroep caraïbische letteren

St. Vincent: Nog een explosie van vulkaan La Soufrière

Bij de vulkaan La Soufrière op St. Vincent is er weer een explosie geweest, waarbij er sprake is van stroomuitval en watertoevoer. La Soufrière barstte vrijdag voor het eerst uit, bedekte het eiland met een laag as en dwong ongeveer 16.000 mensen hun huizen te evacueren.

Inwoners van Barbados, bijna 200 km naar het oosten, zijn ook aangespoord om binnen te blijven. Wetenschappers waarschuwen dat uitbarstingen dagen of zelfs weken kunnen aanhouden.

Zondag tweette de noodmanagementorganisatie (NEMO) van St. Vincent: “Enorme stroomstoring na een andere explosieve gebeurtenis bij de vulkaan La Soufrière. Bliksem, donder en gerommel. De meerderheid van het land heeft geen stroom meer en is bedekt met as.”

Witte stof heeft gebouwen en wegen rond het eiland bedekt, ook in de hoofdstad Kingstown. NEMO dringt er bij mensen op aan “voorzichtig te zijn op de wegen, die door de asstroom verraderlijk zijn geworden”.

Premier Ralph Gonsalves zei dat de watervoorziening naar het grootste deel van het eiland is afgesneden en dat het luchtruim is gesloten vanwege de rook en dikke pluimen van vulkanische as die door de atmosfeer bewegen. Hij merkte op dat duizenden bewoners sinds vrijdag in noodopvangcentra sliepen. “Het is een enorme operatie waar we voor staan”, vertelde hij aan NBC News.

Hij zei eerder dat er veel vulkanische as over de zee was gevallen. “We weten niet hoeveel er nog meer uit zal komen … tot dusver hebben we het goed gedaan doordat niemand gewond raakte, niemand dood is.”

De Barbados Defense Force is ingezet in St. Vincent om humanitaire hulp te bieden als onderdeel van een rampenbestrijdingsmissie, aldus de Caribbean Disaster Emergency Management Agency. Huizen op het eiland, dat ongeveer 110.000 inwoners telt, zijn bedekt met witgekleurd vulkanisch stof en rotsfragmenten. Het leidde tot waarschuwingen van ambtenaren om binnen te blijven, terwijl noodgroepen voorzichtigheid adviseerden voor mensen met ademhalingsproblemen.

“Wees voorzichtig allemaal. We zijn bedekt met as en sterke zwavelgeuren doordringen de lucht. We vragen je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig en gezond te blijven”, zei NEMO.

Op Barbados adviseerde Chief Medical Officer, Kenneth George, de bewoners om “in uw huis te blijven”. ‘Dit is om uzelf en uw gezin te beschermen’, zei hij.

Mensen op het eiland St Lucia, dat ongeveer 76 km ten noorden van St Vincent ligt, zijn gewaarschuwd te verwachten dat de luchtkwaliteit wordt aangetast, met schadelijke gassen die de ademhaling mogelijk moeilijker zullen maken voor mensen met aandoeningen zoals astma, zei het Rodney Bay Medical Center van het eiland.

Andere Caribische landen, waaronder Suriname, Antigua en Guyana, hebben aangeboden noodvoorraden naar St. Vincent te sturen. Antigua en Guyana zeiden ook dat ze hun grenzen zouden openen voor degenen die op de vlucht waren voor de gevolgen van de uitbarsting.

De vulkaan sluimerde sinds 1979, maar begon eind 2020 stoom en rook te spuwen en rommelende geluiden te maken. Het eerste teken dat er een uitbarsting op handen was, kwam donderdagavond, toen op La Soufrière een lavakoepel zichtbaar werd.

Net voor 9.00 uur lokale op vrijdag bevestigden seismologen van de University of the West Indies dat er een “explosieve uitbarsting” gaande was.

[Tekst van Starnieuws, 11 april 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter