blog | werkgroep caraïbische letteren

Sranan Art Xposed

Deze week verscheen de eerste editie van een nieuw webmagazine over Surinaamse kunst: Sranan Art Xposed. Vier keer per jaar zal dit magazine gratis digitaal verstuurd worden naar een uitgebreid e-mailbestand van contacten in Suriname, Nederland, het Caribisch gebied, de Verenigde Staten en nog enkele andere landen. Kortom: een wereldwijde exposure voor de Surinaamse beeldende kunst.

Het initiatief voor dit nieuwe webmagazine komt van een groepje kunstliefhebbers in Suriname die erin geloven dat de levendige en groeiende Surinaamse kunstsector nog veel te weinig belicht wordt. Daar willen zij op deze manier verandering in brengen.

De redactie van Sranan Art Xposed bestaat uit Cassandra Gummels-Relyveld en Marieke Visser in Suriname en Priscilla Tosari in Nederland. Het eerste nummer van deze onafhankelijke uitgave, dat eind september 2009 in distributie ging, is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Readytex Art Gallery in Suriname. Nu al hebben meer bedrijven laten weten ook een bijdrage te willen leveren om dit platform voor het uitdragen van de Surinaamse beeldende kunst mee te willen ondersteunen.

Door middel van Sranan Art Xposed worden lezers over de gehele wereld op de hoogte gehouden van het laatste kunstnieuws uit Suriname. De schrijfsters kijken echter ook over de grenzen en doen ook verslag van de activiteiten van Surinaamse kunstenaars, of kunstenaars van Surinaamse afkomst, in het buitenland. Er worden verbanden gelegd, de blik wordt verruimd en deuren worden geopend. Verslagjes van voorbije exposities, leuke rubriekjes, interessante artikelen, een programma van kunstactiviteiten voor de komende maanden en dit alles inclusief mooi beeldmateriaal; dat kunnen de lezers verwachten in Sranan Art Xposed.
Sranan Art Xposed is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels, en lezers kunnen hun de taal die hun voorkeur geniet aangeven bij de aanmelding op srananart@gmail.com. Naast de nieuwsbrief is er ook een Sranan Art Blog op internet gezet, http://srananart.wordpress.com/, waar in de Engelse taal informatie te krijgen is, evenals een Sranan Art Flickr-fotoarchief, www.flickr.com/photos/srananart/, waar men online toegang krijgt tot een schat aan beeldmateriaal.
Afbeeldingen van boven naar beneden:
Marcel Pinas, Kibi Wi-totem, wi-teken
Foto: Marieke Visser, 2009
Rinaldo Klas, My Friends
Foto: William Tsang/Readytex Art Gallery, 2009
Kurt Nahar, Untitled, collage gemaakt in Vermont, U.S.A.
Foto: Collectie Kurt Nahar, 2008
Dhiradj Ramsamoedj, Batra yusu
Foto: Collectie, Dhiradj Ramsamoedj, 2007

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter