blog | werkgroep caraïbische letteren

Sportjournalistenduo brengt gedenkboek uit over Anthony Nesty

PARAMARIBO – ‘Anthony Nesty-De Surinaamse zwemlegende’ is de titel van een gedenkboek over de nationale en internationale prestaties van Anthony Nesty, dat de sportjournalisten Iwan Tseng en Stan Herewood deze week hebben uitgebracht. In een woensdag uitgegeven persbericht stelt het duo dat het ontbreken van zo een publicatie hen ertoe heeft bewogen die memorabele momenten vast te leggen.

De cover van het gedenkboek van Anthony Nesty, uitgebracht door de sportjournalisten Iwan Tseng en Stan Herewood. Foto: Irvin Ngariman

“Dit naslagwerk handelt over de unieke wereldprestaties van onze landgenoot, die is uitgegroeid tot een nationale held. Uitgangspunt daarbij is de gouden medaille die hij in 1988 tijdens de Olympische Spelen in Seoul, Zuid-Korea behaalde als eerste donkere zwemmer ooit”, verduidelijken Tseng en Herewood. Het initiatief kwam van Tseng, die vervolgens Herewood benaderde. Anthony Nesty, De Surinaamse zwemlegende (126 pagina’s) is geïllustreerd met kleurenfoto’s en bevat veel info over zijn prestaties. Ook komen prominente Surinamers aan het woord, die vertellen over de ‘Golden Boy’.

Tseng en Herewood, die hun sporen hebben verdiend in de sportjournalistiek bij onder meer de Ware Tijd en Radio Apintie, spreken de hoop uit dat het jubileumboek als naslagwerk voorziet in een behoefte – ook voor de jeugd – en zal bijdragen aan verdere vastlegging van de geschiedenis over deze bijzondere Surinamer, eventueel in een biografie. “Met deze bijdrage hopen de samenstellers anderen aan te moedigen zich toe te leggen op en het vastleggen van historische gebeurtenissen van ook andere Surinaamse sporthelden.”

Nesty werd op de Olympische Spelen van 1988 als twintigjarige de eerste kleurling ter wereld die olympisch goud won. Hij klokte 53,00 seconden op de 100 meter vlinderslag en brak daarmee het Olympische record (53,08) van de Duitse Michael Gross dat vier jaar stand had gehouden. Vier jaar later volgde op ditzelfde nummer de bronzen plak in 53,41. Ook op andere fora, zoals de wereldkampioenschappen en de Pan-Amerikaanse Spelen, bracht Nesty medailles binnen voor Suriname.

Na een succesvolle carrière als zwemmer werd hij coach van het mannenzwemteam van de University of Florida (UF). Nesty, Surinaamse Sportman en Zwemmer van de twintigste eeuw, werd in april voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Coach van het Jaar in de Southeastern Conference (SEC). In zijn twee seizoenen als hoofdcoach van Gators leidde hij het mannenteam steeds naar het SEC-kampioenschap. Hij is één van de succesvolste zwemmers in Gators-historie en pas de tweede UF’er die SEC-kampioen werd als coach en zwemmer.

Tseng en Herewood die met medewerking van het Suriname Sportontwikkelingsfonds en het bedrijfsleven het boek hebben kunnen uitbrengen, zeggen dat de gehele oplage ter beschikking is gesteld van Anthony Nesty en de Anthony Nesty Stichting.

[uit de Ware Tijd, 25/06/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter