blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Speransa’, expositie van Jeanette Bos in Pletterij

‘Speransa’, expositie van Jeanette Bos in Pletterij, tot 26 februari 2016.
‘Speransa’ is het Papiamentse woord voor hoop. Hoop op een beter leven drijft mensen naar onbekende verten. Hoop op een beter leven brengt ook Antillianen van Curaçao naar Nederland. ‘‘Van het mooie weer kan ik niet eten!” is het antwoord dat zij geven op de vraag waarom ze niet lekker in de zon zijn gebleven. In De Pletterij in Haarlem is tot 26 februari 2016 een expositie te zien in intieme, vaak ontroerende beelden. Over hoop en migratie, afscheid en weerzien, armoede en levenskunst, falen en slagen, en het leven aan weerszijden van de oceaan.

Speransa
De opening vindt plaats op vrijdag 8 januari 2016 om 17.00 uur in de Pletterij. De foto’s van Jeanette Bos zijn al vaak tentoongesteld en toch nog hoogst actueel. Zij tonen een indringend familieportret van een grote Antilliaanse familie en belichten de achtergronden van hun migratie. Een ontroerende rapportage en helemaal van deze tijd. Wanneer we de familie volgen bij het bezoek aan hun grootmoeder in de Antillen wanneer zij haar 100 jarig bestaan vieren, wordt de impact van de migratie beklemtoond en extra duidelijk wat met mensen gebeurt als ze de geboortegrond noodgedwongen verlaten.Het is de laatste mogelijkheid de ruim 60 foto’s te bezichtigen, die eerder in Nederland (o.a. Melkweg Galerie), op Curaçao en op Aruba werden tentoongesteld.

Op 26 februari 2016 vindt er in de Pletterij een veiling plaats van de originele, tentoongestelde foto’s (gesealed op aluminium).
In de loop van 2016 verschijnt van Jeanette Bos bij uitgeverij In de Knipscheer haar nieuwe fotoboek Statia Song over een ander eiland in het Caribisch gebied, namelijk Sint Eustatius, sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.
De Pletterij (Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem) ligt op een paar minuten lopen van halte Turfmarkt, waar zowel lijn 2 (Spaarnwoude Station) als de lijnen 3 en 73 (Schalkwijk – Centrum) stoppen – een ritje van 6 minuten vanaf station Haarlem. Vanuit Amsterdam brengt de trein je in een kwartiertje naar Haarlem. Vanuit Den Haag is het een half uurtje.
Klik hier voor meer info.

 

Jeanette Bos

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter