blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Spelen met kinderen maakt het elke keer weer spannend’

Willemstad — Het verhaal van Assepoester die getreiterd wordt door haar gemene stiefzussen kent iedereen, maar waarom zijn die stiefzussen eigenlijk zo gemeen? De Dames Slier laten de andere kant van het verhaal zien. Het muzikale meespeeltheater is zaterdag en zondag voor iedereen vanaf zes jaar nog te zien in Teatro Luna Blou.

.

De Dames Slier, Harmien Batjah en Lydia Slier, zijn zussen. Daar wilden ze iets mee doen in hun theater en zo schreven ze een paar jaar geleden hun eerste muzikale theaterstuk: De stiefzussen van Assepoester. “Stel je voor: je hebt een lekker leven met je zusje en je moeder, en dan krijg je er ineens een stiefvader en een stiefzusje bij. Alles wordt dan anders. Misschien is het dus helemaal niet zo gek dat de stiefzussen van Assepoester zo gemeen waren”, zeggen de zussen Slier.

De twee zussen staan echter niet met zijn tweeën op het podium. De krantenjongen, prins, lakei, stiefzusjes en Assepoester worden door kinderen uit het publiek gespeeld. “We kiezen voor de voorstelling begint zes kinderen uit het publiek, die volgens ons goed in de rol en de bijpassende kleding passen”, vertellen de zussen. De kinderen krijgen een korte introductie. “Loop maar heel netjes en met je kin omhoog en het kussen met het glazen muiltje plechtig voor je als een echte lakei.” De kleine lakei loopt een rondje door de zaal en volgt de instructies op. De rollen worden enthousiast gespeeld door de jonge acteurs. “Spelen met kinderen maakt voor ons elke voorstelling weer spannend en leuk. Je moet steeds weer inspelen op wat de kinderen doen.”
Via een vriend kwamen de Dames Slier op Curaçao terecht. Ze moesten hun theater wel een beetje aanpassen. “Ik wil niet wonen in Tera Kòrá! Daar is alleen maar zand, zand en zand!”, schreeuwt stiefzusje Annastacia. De kinderen in de zaal reageren enthousiast op de liedjes en het spel. Maar ook voor volwassenen is het leuk. “Er zit een diepere laag in het verhaal. Waar kinderen lachen om de gekke dingen, herkennen ouders de realiteit in het verhaal.” De Dames Slier benadrukken dan ook dat het geen ‘kindertheater’ is. “Het is juist leuk voor iedereen vanaf zes jaar.”
“Misschien is het helemaal niet zo leuk om een prinsesje te zijn”, denkt Assepoester hardop. De Stiefzussen van Assepoester is een vrolijk theaterstuk met verrassende wendingen. Trots maken de acteurs een buiging, terwijl het jonge publiek lachend applaudisseert. De afgelopen twee weken is het stuk opgevoerd voor verschillende basisscholen. Zaterdag om vijf uur en zondag om drie uur ‘s middags is het stuk voor iedereen te zien in Teatro Luna Blou. Kaarten kosten 15 gulden en zijn te koop bij Albert Heijn, Teatro Luna Blou en Mensing’s Caminada.

[overgenomen van Amigoe, 17 februari 2011]

1 comment to “‘Spelen met kinderen maakt het elke keer weer spannend’”

  • Leuk om weer eens te lezen!
    We hebben het erg leuk gevonden op Curacao te zijn en te spelen. Goeie herinneringen aan!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter