blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

SPA en DA’91 roepen op tot nationale staking

Curtis Hofwijks en Wilgo Valies, die waren opgepakt door de politie, zullen in vrijheid worden gesteld. In overleg met het Openbaar Ministerie zal bepaald worden wat met Bryan Boerleider en de andere burger zal gebeuren. Het viertal was vandaag, de vierde dag van het protest van de vakbeweging, aangehouden. Het een en ander heeft echter kwaad bloed gezet bij de SPA en DA’91. De voorzitters van deze partijen roepen op tot een dag van nationale staking, morgen. Dit in protest tegen de ‘Intimidatie, repressie en geweld tegen weerloze burgers.” De regering heeft haar ware aard getoond, zeggen zij in een gezamenlijke verklaring.

 

 

Curtis Hofwijks, leider van ‘We Zijn Moe’ wordt aangehouden door de politie. (Foto: René Gompers)

De voorzitter van DA’91, Angelic del Castilho en de voorzitter van de SPA, Guno Castelen, geven aan dat zij persoonlijk de brute wijze van politie optreden tegen weerloze burgers hebben meegemaakt. “Deze arrestaties zijn ongrondwettelijk.” De regering bevestigt volgens hen dat zij de grootste bedreiging vormt voor de republiek Suriname en de democratie.

‘Dit autoritair beleid geeft de bevolking het recht om in verzet te gaan tegen deze regering en alle daarvoor ten dienste staande democratische middelen aan te wenden. Iedere burger in ons land die democratie en rechten en vrijheden belangrijk vindt roepen wij op om zich te verenigen om dit grote gevaar te overwinnen’ . Wij als politieke organisaties zullen met al onze ten dienste staande middelen de strijd voortzetten voor een democratisch, rechtvaardig en harmonisch Suriname.

De SPA en DA ’91 roepen de vakbeweging en alle arbeiders op om uit protest morgen niet aan het werk te verschijnen en een dag van nationale staking af te kondigen uit solidariteit aan de vakbondsleiders en arbeiders strijders. De verklaring is getekend door Guno Castelen en Angelic del Castilho.

[van Starnieuws, 18 april 2017]

 

Intimidatie is aan de orde van de dag. Hier een dreigement aan het adres van Wilgo Valies.

Oppositiepartijen in spoedoverleg bijeen

PARAMARIBO – Structuren van alle oppositiepartijen komen dinsdagavond tijdens een spoedoverleg bij elkaar. De aanleiding hiervoor is de uit de hand gelopen protestdemonstratie. Na overleg zal er door de leiding van alle oppositionele partijen een gezamenlijk besluit worden genomen. Dat meldt de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) dinsdag in een persbericht

De structuren van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Nationale Partij (NPS) en de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) zullen hierbij ook aanwezig zijn. Curtis Hofwijks, leider van de ‘We zijn Moe’ en Bryan Boerleider werden samen een burger, genaamd Ewald, gearresteerd. Wilgo Valies werd niet lang daarna bij Theater Unique opgepakt door de politie.

Eerder had de gezamenlijke oppositie al besloten om de protestdemonstraties te ondersteunen. De protestacties hebben als doel het terugdraaien van de verhoogde brandstofprijzen en het tegengaan van de verarming. Dinsdag was de vierde dag van de protestacties. Parlementariër tevens voorzitter van de PL, Paul Salam Somohardjo zei dat “een ieder de gevolgen van de verhoogde brandstofprijzen voelt”. Diverse goederen zijn haast onbetaalbaar geworden door de alsmaar stijgende koersen.

[uit de Ware Tijd, 18/04/2017]

1 comment to “SPA en DA’91 roepen op tot nationale staking”

 • Commentaar van Maisha E. Neus op 19 april 2017 (via Facebook):

  De grondwet van Suriname kent het recht van vreedzame betoging toe.

  Hetzelfde artikel bepaalt dat dit grondrecht aan regel en beperking onderworpen kan worden.

  Artikel 49 van de politiestrafwet, een wet van lagere orde dan de grondwet, stelt een omgekeerd stelsel in: het verbiedt demonstraties in het openbaar, tenzij daar een vergunning voor verleend wordt. En ontneemt derhalve het grondrecht, behalve in gevallen van toestemming.

  De bepaling van lagere rangorde is problematisch en onconstitutioneel, maar daardoor nog niet ongeldig.

  Een rechter zal echter vrijwel altijd het grondrecht boven de algehele beperking behoudens uitzondering respecteren.

  Het toepassen van dwang en geweld moet altijd proportioneel en subsidiair gebeuren. Proportioneel wil zeggen passend qua mate en hoeveelheid aan dwang en geweld gezien de omstandigheden. Subsidiair wil zeggen het minst ingrijpende of verstrekkende middel waarmee het doel bereikt kan worden.

  Het te bereiken doel was hier de arrestatie van individuen voor het leiding geven aan een demonstratie zonder vergunning. Gezien de lagere rangorde en het vreedzaam karakter al twijfelachtig. Echter, het doel voor het gemak voor lief aannemend, zijn door meerdere agenten jegens individuen die ongewapend, met een geschiedenis van vreedzame medewerking bij eerdere protestacties, meerdere daden van geweld gepleegd, waaronder het slaan, schoppen, benauwend vastgrijpen van individuen, zonder hen te wijzen op hun rechten in de situatie of het verzoek aan hun gericht verstaanbaar te communiceren. Er waren tal van minder ingrijpende middelen ter beschikking en er was geen dreigend gevaar welke de mate van geweld noodzakelijk maakte.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter